Att så frö – dra upp plantor

Sådd samt uppdragning av plantor inomhus.
Börja med att läsa på om det frö/er du vill så. Vad kräver den blivande växten? Är de ljusgoende eler mörkergroende? Gror fröet vid låg temeratur eller i värme?

I normalfallet går det bra att placera sålådorna ljust och varm – i till exempel ett fönster.
Är du osäker- testa! Börja gärna med en växt du gillar – så är du också motiverad att sköta om den på bästa sätt.
Jag brukar använda avlånga miniväxthus eftersom de passar bra i mina fönster. Fördelen är att dessa har genomskinliga lock som släpper in ljus, men håller kvar fukt.
Annars kan du ta vilket kärl som helst- och lägga en bit plast över för att bevara fukten. Vänd på plasten varja dag för att undvika mögel. Lufta vid behov.
Enklast är att fylla kärlet nästan upp till kanten med såjord. OBS använd inte plantjord – den är för kraftig för fröet.

Alternativ: Bottna kärlet med den kraftigare plantjorden. Lägg sedan på  ett lager såjord, minst 1 cm- släta till ytan. 

Vattna jorden och så dina frön glest, dvs med eller litet mellanrun mellan varje frö. Jag brukar skaka ut fröna ur påsen.

Själv använder jag såaskar med hål i botten, som placeras på en bricka. All vattning sker via brickan.

Är fröet mörkergroende täcker du sedan fröna med ett tunt lager jord. En tumregel är att jordlagret ska vara två gånger storleken på fröet.
Små frön – tunnt jordlager. Stora frö – tjockare jordlager .
Ljusgroende frön täcks inte. Sedan du vattnat igenom jorden lägg på ett lager jord och så dina frön i torr jord . Tryck till fröna med fingrarna så att de får ordentlig kontakt med underlaget. Duscha med blomspruta.
Trycker du till frön på blöt jord fastnar jord och frön på fingrarna …
En annan variant är att bottna såkärlet med plantjord, lägga på såjord, vattna – så – och täcka fröerna. Fördel. Mindre åtgång av den lite dyrare såjorden + att de nya plantorna klarar av att stå i kärlet längre.
Efter några dagar, en vecka eller två, gror fröet och upp kommer en grön stängel med två blad. När du ser att fler blad är påväg att utvecklas, eller att plantan är stor nog att hantera, är det dags att sätta om plantorna i småkrukor eller plantbrätten.
Fyll krukan/ brättet med plantjord och packa samma jorden lätt.

Ta en liten gaffel och lyft försiktigt upp småplantor ur såkärlet och dela på dem. Testa dig fram och hitta en metod som gör att du kan få upp plantan med hel rot. Är jorden lite torr är det ofta en fördel.

Jag gör hål i jorden med baksidan av gaffeln och sätter ger plantan och trycker till med fingrarna så att den står stadigt och får bra kontakt med jorden. Jag sätter med plantan djupt så att bladen just så pass sticker upp ur jorden.
Antingen vattnar du underifrån eller uppifrån. Ta det försiktigt så inte planta skadas.
Placera dina nya plantor ljust och svalt dvs under rumstemperatur. Själv har jag mina plantor under lysrör i källaren ( ca + 15) Undvik stekheta söderfönster om det går. Vattna vid behov.

Utplantering sker sedan frostrisken är förbi. Hos mig ofta en bit in i juni/mitten av juni. Innan dess bör du under en tid vänja dina plantor vid livet utomhus. Det kan innebär att du bär dina plantor ut/in en tid eller att du har dessa i växthus/drivbänk etc.

Ljus och svalt (och vatten) är hemligheten bakom  låga och kraftiga plantor. Brist på ljus gör den växande plantan tanig och gänglig.