"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Dagbok 2013

6 januari. Några dagars bildväder har gjort att snön har fallit ihop lite, men snödjupet ligger nog ändå på ca 70 cm.
Skickade häromdagen ut ett mejl till medlemmarna i Lövångers trädgårdssällskap om fröer. Min tanke är att sprida främst några fröer samlats in via POM. Jag har i år för första gången skickat in lite fröer till STA, Sällskapet Trägådsamatörerna. Kul!
Fick häromdagen hem årets första katalog, Lindbloms. Brukar köpa grönsaksfröer därifrån + plantkärl ( främst plantbrätten etc).
Konnäsörklubben (Göteborgs botaniska trädgård) har mycket fina växter i sin katalog – som i år lämnar den tryckta katalogen och går helt över i digital form/internet. I fjol gjorde jag vintersådder ( grävde ner sådderna under snön) av det mesta och det lär bli så även i år.
Men det gäller att hejda sig. Redan i fjol var det trångt i bänkarna.
Sommaren 2013 hoppas jag kunna bryta mera mark …
23 januari. Fick mina 30 fröer från STA i dag. Har även fått lite beställningar från min egen frölista. Kul att kunna sprida fröer- inte minst de som kommer från POM:s inventeringar
27 januari. Grävt ner två lådor med sådder (50 krukor) under snön. Här en förteckning på sådderna
I fjol fungerade vintersådderna mycket bra och hoppas på samma resultat i år.

Förlande fröer finns nu under snön: ( grodde/ fick planor är +, misslyckat är -)
Röd trolldruva –
Luden kvanne –
Jättekattfot –
Röd Getväppling-
Fagertarv+
Vit mjölkört-
Fjällsippa+
Flocknäva?
Sibirisk ängsnäva?
Geranium vecicolor
Julros
Ullfibbla+
Skogsvallmo+
Vippvallmo (!)?
Alaskavallmo+
Sibirisk vallmo+
Sibirisk vallmo- förädlad+
Amerikansk vallmo+
Krypblågull+
Gul violviva+
Daggros+
Mandarinros-
Äppelros-
Rosa Rugosa Röda Risbro+ 1 st!
Pimipinellros +
Smörboll kinesisk+
Smörboll – trädgårds+
Smörboll nordisk+

dessutom div restfröer bland annat några olika vallmosorter, rosor, mm
Total 50 krukor

9 februari. Idag har Konnässörklubbens webbshop öppnat. Kul! Har skickat ut egna fröer till hugade mottagare. Är mest angelägen om att kunna sprida frön som kommit fram via POM.
10 februari. Kompletteringsbeställt fröer från STA+14 fröer från Domsjö.
19 februari. Beställt silverarv, plantlådor, brätten mm från Lindbloms
21 februari. Årsstämma med Lövångers trädgårdssällskap. Märta Eklund, Bodbysund, pratade och visade bilder. Hon pratade bland annat om vikten av lucker jord (syresättning av rötter) och att bladens färg och form är viktigare än blomman. Vid mötet var det även fröbyte. Gav bort tagetesfröer och fick med mig en foderärt (blåärt) Pisum sativum. Få se vad det är.
6 mars. Fröerna från Konnesörklubben har kommit liksom beställningen från Lindbloms. Har förberett en andra omgång med vintersådder och skottat upp en grav i snön ( i norrläge, där den ligger kvar länge) Det blir ett 40-tal krukor. Snödrev och sex grader kallt. Full vinter!
10 mars. Satt skott av min farmors pelargoner. Sått kängeruäpplen.
21 mars. Sått tomatfrön. Placerade sådden i pannrummet liksom känguruäpplena- som vägrar gro …
Tomatfröna grodde blixtsnabbt!

23 mars. Inspirationsdag i Ursviken, Västerbottens läns trädgårdsförbund. Intressanta föredrag, bland annat om latinska namn. Väl arrangerat, trevligt och nyttigt.
30 mars. Sått ny omgång känguru. omogna frön? Testsådd i pluggbox – gul tagets. Sått en låga med pärlhyasinter, gulbladis hässlebrodd, dvärgrams + ett fetblad. Kvistat upp två alar vid älven.
Rustat upp gammal kontorsbelysning och satt i lysrör som ska vara bla för plantor. Osram Flora. Mina gamla kallvita rör börjar vara slut – har fungerat braförplantuppdrivning.
Belyser ca 14 timmar – med timmer i fönsterlöst källarutrymme.
4 april. Plötsligt var dom där! Snön ligger djup men vid söderväggen har det blivit en liten lucka. Bums kommer krokus och vintergäck fram. Har sått aster ,borstnejlika, ballongblomma, vit blågull. lejongap + diverse äldre fröer – med förhoppningen att ngt ska gro. Testar att täcka med vermiculit.

5 april. Fröet jag trodde skulle var mest svårflirtat kom upp först av sådderna från den 30 mars, ochotskt fetblad, ett frö jag beställt via Konnäsörklubben.
6 april. -7 i går kväll. Krokusen låg ner i morse, men reste sig i solvärmen. Sått restfröer och rosenglim + Ludvikavallmon.
9 april. Skolat om tomatplantor och satt upp ett extra lysrör i källaren. Aster-frö i pannrummet grodde efter fyra dygn.
13 april. Känguruäpplen, sådd nr två, har gott. Tar mkt god tid på sig. Såddes den 30 mars. Skolat ut tagetes från pluggboxen- även den sådd den 30 mars. De flesta sådderna är nu gjorda.Men var ska jag rymma allt när det sådderna ska skolasut?
Fortfarande nattkallt och mycket snö kvar. Såg första tofsvipan i går – sent!
19 april. Snön smälter snabbt. Plogkanterna är borta och älven har rivit. Sammanhängande snötäcke på marken dock.
Har gjort om ”plantkammaren” i källaren. Riggat om belysningen- och skolat ut sådder. En del är mycket taniga, men jag hoppas de klara sig.
27 april. Det mesta av snön är borta där solen kommer åt. Olika krokusar blommar för fullt- och fler år på gång. Minipåskliljor i blom och två tidiga vivor. Börjar lägga ut skit i bänkarna. En hel del kvistar har knäckts av snötrycket.
1 maj. All snö borta- utom snötipparna. Tagit bort sista rönnstubben i backen har spettas loss. Rensat bärhäggmispelhäcken och lagt ut skit. Första vintersådden har grott ( sommarvallmo) Nästa alla krokusar jag planterade i höstas blommar nu. Har återigen slarvat med märkningen. Vet inte vad skönheterna heter. Suck! Tillbakabildade äldre tulpanlögar som jag hämtat ur en gammal trädgård 2012 har visat sig. Kanske kan jag få fart på dem så småningom- och ser vad det är … Fjolårsplantorna (vintersådder), som fick invintra som mycket små har överlevt. Kul!
8 maj. Flyttat ut plantor i små plastväxthus. Krokusblomningen har tonat ut. Sått krasse och luktärot. Vårbruket i bänkarna fortsätter. Räfsat på gården.
13 maj. De första tulpanerna (vilda) blommar liksom narcisser i gynnsamt läge. Tulpanerna vid vita ungerska syrenen har slagit ut.
Älven ser ut att ha nått sitt högsta läge.
15 maj. Sista snön borta från gården.
25 maj. Premiär för gräsmattklippning i dag. Det har varit rejält varmt länge och löven har slagit ut. Gavelbänken är som vackrast just nu med röda tulpaner och vita påskliljor. Hektiskt just nu med bla husmålning. Nästan alla plantor är nu ute. Har sått rädisor, sallad, mangold, dill, morötter och gräslök samt sockerärtor. Har krukat in lite av det av jag höstsådde 2011 – för att få plats med en del av årets plantor.
Årets vintersådder artar sig riktigt bra. I merparten av krukorna har det kommit upp lite grönt. Fått tibast av en jobbarkompis. de ska få stå till sig i sina krukor och bilda rötter där. Den tagetes jag sådde 30 mars blommar nu. Inte illa!
31 maj. Värmeböljan håller i sig. Bara ngn senblommande narciss står sig ännu (Thalia) Sommarblomninge här börjat, midsommarblomster, brunnäva, nejlikrötter, smörboll. Har klippt ur rosbuskar och rensat gräs.
1 juni. På kvällen kom äntligen ett stilla regn. Dessförinnan har vi testat nya gräsmattegödselvagnen. Kul grej, men ställde den lite för generöst. Hoppas det inte straffar sig allt för mkt!
2 juni. Vallmon har slagit ut.
8 juni. Besökt Göteborg. Trädgårdsföreningens rosarium, Azaladalen i Slottsskogen samt Göteborgs botaniska trädgård. Köpte narcisser, Irene Copeland, Sailboat och Mrs R.0. Backhouse.

11 juni. Porslinsveronikan i blom liksom trädgårsnattviol. Torrt i backen trots regn.
16 juni. Äntligen har jag fått ut de flesta plantor i trädgården. Några hoppas jag verkligen ska hinna gå i blom och sätta frön, tex lejongap ochg rosa Salome (aster) Ser att den fria pollineringen ger en variation på tex tagetes som är svår att förutse. Har några sorter som varierar kraftigt.
En del blir till att kruka om så att de klarar av att vänta på plats i ngn rabatt. Först i slutet av sommaren lär det blir lediga planeringsytor, då jag hoppas kunna bygga fler bänkar … En av Tornedalsrosorna blommar, liksom Östersundsrosen.
23 juni. Skolat ut en del av vintersådderna, bla vivor, vallmo, smörbollar,björnrot, buskrosor med mera. Ludvikavallmon i knopp.
3 juli. Ludvikavallmo, ballongblomma och rosenglim i blom. Hurdalsrosen,rosa Karina och frankfurtrosen blommar.
14 juli. Semester. Ludvikavallmon har presenterat sig i vitt,helviolett, fransigt röd, dubbel. Vackert, men ändå inte önskvärt. Hade räknat med att de skulle vara stabila. Får se vad som händer nästa år …

Har fortsatt att skola ut plantor. Första vallmofröerna inplockade. Den varma våren har gjort att det mesta är tidigt. Kamtjatkarosen blommar. Har börjat gräva och bygga terrasser vid pumphuset. Gödslat tagetes med blåkorn. Får se vilken effekt det får. (Funkade bra!)
17 juli. ’Minette’ blommar. En del av vintersådderna som står kvar i krukorna, väl så blöta. Annat har torkat …
20 juli. Det mesta av grävningen vid pumpuhuset är klart. Vecka två på semestern får gå i målarpenselns tecken …
29 juli. Målar och målar … Utskolade vintersådder klarar sig hyggligt. Har forfrarande en del i krukor, men plantorna är mycket små … varför jag tagit in back med de mest ynkliga … Under lysrör repar de sig nog.
6 augusti. Plockat in de första ludvikafröet. Astern blommar. Rensat och röjt lite – det var verkligen på tiden. Nässlor och nävor! Kört kvarnen. Övning ger färdighet. Lyckas mala ner det mesta utan att den storknade. Ambitionen är att få kompost. Har lagts fjolårets halvfärdiga kompost i pumphusbänken. Den gör säkert nytta där. Ser slutet på årets husmålarprojet. Tar resten näst år ….
11 augusti. Byggt en trappa till översta pumpusbänken. Kärrat upp fyllnadssand och snyggat till. Tänker fylla hela översta bänken med lönnlöv för att få mull i bänken.
18 augusti. Börjat förbereda vintern. Gjort om vinterförvaringen av växter med ny ”sandbänk”. Behöver minst en till om jag ska rymma allt.
26 augusti. Byggt ut sandbänken – och fyllt nästan hela med nykrukade plantor. Så går det när planerna spricker. Gott om plantor men ingen plats i bänkarna … Fortsätter att samla in fröer – det mognar undan för undan. Nästa år blir det bara sommarplantor! Och fler bänkar ..
Fortsätter plocka ihop plantor.
6 september. Holländska lökar kom. Fina! Samköp för att komma över 100 €. Köpte bla vitasippe-varianter. Prisvärt! Planterat lite i pumphusbänkarna. Flyttat ihop plantor för vinterförvaring på några ställen i trädgården. Bytt lite plantor med PoL.
20 september Lökarna från Göteborg kom.
21 september. Eldat två års samlat träd-skräp. Rök i regnet! Planterat lökar. Grävt upp jordvivorna ur kanadabänken och grävt ner narcisslökar där.
29 september. De flesta kärl är rengjorda och plantorna står och inväntar vintern. Fröer insamlade. Efter en mycket torr höst har det nu börjat regna. Älven har stigit ett par dm på bara några dagar. Torrt i jorden, trots blötan som gör att kvarvarande blommor far illa. Skulle det snö nu gör det inte så mkt. Ingen riktig frostnatt – än än så länge.
6 oktober. Skickat iväg fröer till STA. Under helgen har jag tuggat en del växter med kompostkvarnen. Hoppas nedbrytningen går snabbare nu …

4 november. Plockade in några klasar röda frukter (bilden) från en stickig buske i en kommunal plantering här i Bureå. Via ett STA-forum fick jag vet att det är en berberis. Har vaskat fram lite frö ut frukterna – och ska vinterså senare. Får se hur det går.
10 november. Först snön har lagt sig och bäddat in trädgården i dess vintertäcke. Ett idogt regnade har fyllt älven till bredden.
Löven samlades in och lades i ”övre pumphuslådan” – en bänk som jag hoppas med tiden ska innehålla rejält med lövkompstjord. Där har jag även satt darwintulpaner. Intressant att se om de kan ta sig upp genom lövmassorna.
2014. Tulpanerna kom upp! Blommade fint. Kompoetsreingen har satt igång i lådan och jag lade sommaren 2014 på lite jord och gräsklipp ( för att hålla ogräset borta). Hösten 2014 lade jag på mera jord, satte lite plantor / bla stjärnflocka och mera lök. Räknar med att ”jordnivån” ska sjunka till nösta säsong, men får väl lägga på mer då … Räknar med att änrigen få en rabatt som håller kvar lite fukt. Ska bli intressat och se hur det kan funka …
December. Rensade upp fröer, främst från buskrosor, för kommande sådder. Lite och ingen snö, men rejält med is på marken. Risk för skador med andra ord. Först i mitten av januari kom snön …