Här finns 2020:års dagbok + länkar till äldre dagböcker
Januari/februari 2024 Året började med att jag skottade upp en STOR snöhög som frberedelse för vintersådderna. I mitten av februari fick jag de beställda STA-fröerna. Antalet vintersådder: ett 50-tal.
Kompletteringsköpte krukor, kärl och sticklappar för sådder med mera. Lagt en order till Spezialplant. Levereras i slutet av av april skulle jag tro – men tanke på den snörika vintern.
I slutet av mars började jag så. Lite väl tidigt för en del sorter. Tagets går alltid att knipsa om man så vill . Vallmon riskerar att blomma för tidigt. Stor tobaksblomma behöver all den tid den kan få …
April. Mycket snö kvar i början av månaden. Sådderna kommer upp i rasande fart. Tillväxten är dock låg. Plantorna är små och knubbiga. Några har dött men det får man räkna med.
April. Under första hälften av april skolades sådderna ut i pluggbrätten. Hopfällbara trädgårdsbord och belysning monterades upp i källaren i vanlig ordning. Har även krukat dalior och gladiolus från Lidl.
27 april. Köpt in ”rea-lök” från Holland, bland annat några liljor och gräs. Samma dag hittade jag de första blommande krokusarna, vilket är ovanligt sent. Corydalis, ”Vuurvogel”, är på gång liksom den vanliga Corydalis sibirica. Har även hitta nga snödroppar – som jag tycker är svårtflirtade. Har köpt ganska många, men få överlever sin första säsong.
Den sista april var det fortfarande väldigt mycket snö kvar. Kan jag bara ta mig ner till växthuset med mina brätten så blir det nog start där i början av maj som vanligt – om nattkylan blir måttlig. Har stor värmefläkt i växthuset.
Maj. 3 maj. Börjat städa i växthuset. Testa värmen en natt och därför flyttat ner några växter. Minst en testnatt till innan jag flyttar fler växter. Oljat trädgårdsmöbel som förvarats i växthuset.
Klosterlilja/snöklocka Leucojum vernum
8 maj. Börjat räfsa där det torkat upp. dvs just bakom huset. Skruvat ihop ett nytt planteringsbord sam avställningsyta på altanen, som för övrigt blev oljan ngn dag innan. Vintersådderna har tinat fram , bara kvar lite snö i själva lådan. Skadade handen i en snickerimaskin, vilket självklart starkt påverkar möjligheterna till trädgårdsarbete under maj och juni. Med en brukbar hand går det inte att räfsa …
Kall natt i går ca -5, körde fläkten på max och den klarade uppdraget
10 maj. Mimmi bar ner vintersådderna till växthuset och packade upp plantor som jag beställt från Spezialplant – efter att hon skjutas hem mig efter ett lassabesök. Varmare nätter, med bara minus en grad räcker halv effekt.
11 maj. Bytt kolv på lucköppnare i växthuset och ställt upp vintersådderna i växthuset. Vattna och sköta plantorna går att fixa med en hand. Älven mycket hög just nu- och den fortsätter att stiga.
Hålnunneört, Corydalis cava samt Corydalis solida, ”Beth Evans”
20 maj. Högt flöde i älven i år. Har nog inte tidigare sett älven så hög. Men idag började älven falla tillbaka så smått.För ngn dag sedan försvann sista snön från snötippen på tomten. Flera av vintersådderna har börjat titta upp ur sina krukor. De kinkigaste och mest intressanta tjurar ännu i sina krukor.
21 maj. Har räftsat på, och städat ur rabatter. Det går sakta med en hand. Första vårfloret är över, nunnerörterna har gett upp liksom krokusarna. Fin tulpan- och narcissblomning just nu. Gläder med över att ha hittat en pion som jag trodde dukat under ifjol. Kanske läge att märk upp den bättre?
2 juni. Mycket varm sedan lång tid. Fick häromdagen hjälp av grannen Johan att få igång utevattnet. Har sedan det vattnat nästan oavbrutet. Har rensat rabatter så gott det går, med en hand . Börjat skola ut en del vintersådder. Den 1 juni började jag plantera ut tagetes. Ingen kyla i sikte. All lökblomning är i princip över. Funkiorna är uppe, maskrosorna blommar och de tidigaste sommarblommorna. Finska björken har fått röda blad.
8 juni. Plantmarknad, Nordanå. Sålde 100 plantor. Mer än dubbel så många som i Bureå.
Bänken vid husväggen har haft ett kraftigt bestånd av solbrud. Nu har många ”ruggar” gett upp. Dag att lägga om bänken. Vad ha där nästa år? Solbrudarna har funkat mycket bra!
15 juni. Handen börjar kännas ganska bra. Har bandage om ett finger nu. Utplanteringen ( främst tagetes) går sakta eftersom jag har så mycket annat att ägna mig åt. Frågan är om det är dags att skippa en del sommarblommor, som ettårig vallmo. Klippte gräsmattan för en vecka sedan – och igår igen. Funkiorna växer som aldrig förr, liksom ormbunkarna. Måste ha varit en bra vinter för många växter. Rensat bort brunnävor, trädgårdsnattljus och kungsljus + ogräs så klart. Åkervindan finns kvar (så klart!)
Glada fynd: Glaciärenejlika, sandtrift (bilden), kattfötter och vårbolmört.
Har plockat bort en buske vid stentrappen. Körsbärsbusken intill är allt annat än vacker. Grenverket är för vekt för våra snömängder. Plocka bort? Tämligen kraftiga avgrepp av häggspinnmal. Regn då och då sedan en tid tillbaka.
Har även planerat bla överblivna ormbunkar vid kulverten som går i dagen vid ”gafflas” tipp. Det enda stället där det är rejält fuktigt.
11 juli. Efter torka kom regn. De gulnande gräsmatorna blev gröna igen. Har städat upp långrabatten vid växthuset, fortsatt och ta bort icke önskvärde växter som spontanförökat sig, bla aklejo.
Hittade en ginst i ett älvsnära läge, som överlevt den höga vårfloden. Ny sarg runt planeringen vid stubben. Kant-tagetes-planteringarna ser fina ut. På det hela taget är all blomning tidigare än vanligt. just nu blommar bland annat krolliljor. Lotzes blå och franska kungljus. Åkervindan verkar överleva det mesta och gömmer sig i den frodig växtligheten. Suck!
Har gjort ett planteringsbord vid bingarna vid växthuset och planterat bla funkior i arkitektrabatten. Rekordartad skörd av blåbärstry vid månadsskiftet juni/juli. Tar in bör i omgångar. Äldst och största busken bär nu äntligen frukt i nämnvärd omfattning.
Planteringen vid det torra älvsläget (backen) tar sig så sakteliga. Man lär sig med tiden… Allmänt sett (för hel täppan) så är jorden så mager att många växter helt enkelt tynar bort på av näringsbrist.
Nu har trädgården några år på nacken och behovet av ordning och reda ökar. Allt kan inte bara för växa fritt och ta för sig. De mest försigkomna måste hållas tillbaka. Samtidigt måste jag ha i åtanke att trädgården med tiden får sköta sig sjäv – när trädgårdsmästaren inte längre orkar hålla efter. Men dit är det förhoppningsvis några år än.
Evighetsgörat: rensa ogräs, rensa ogräs och resa ogräs.