"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Trädgårdsdagbok 2022

Nedre delen av trädgården, 12 april 2022

Länk till äldre dagböcker

Januari. Lite snö men lagom till att fröerna från Göteborgs botaniska trädgård kommit började det snör på riktigt.

Februari. Fick ihop en ganska stor snöhög över mina sådder ( ett 50-tal). Nöjd över att jag kunde åstadkomma detta i början av februari. Numera vet man ju aldrig hur vårarna blir.

Mars. Rensat ut en del gammalt frö. Vårvärme i mitten/slutet av månaden. Beställt lite växter från Gerbianska+ köpt lök på Lidl. Förvarades i kylskåp ngn veckor. Började med sådder sista dagarna i mars.

Reflektion: Ngn viva dukade under innan det var dags för utplantering.

April. Kraftigt snöfall i början av månaden. Sått fram t o m 15 april och även skolat ut en del av det som kommit upp.

15 april. Monterat upp all belysning och börjat placera ut sådder. Köpt ny armatur(jula) till hylla i källaren. Blev bra! (bilden)

Idag rev isen från edan nedanför huset. Första krokusen dök upp i går. Varm påskhelg

15-20 april. Skolat ut det mesta. Mycket plant kvar- som vanligt!

21 april. Varmt sedan en vecka och snön har snabbt försvunnit, men finns kvar på skuggiga partier. De första krokusarna kom ur jorden för en knapp vecka sedan och nu är dom ganska många. Isrisar i blom liksom blåsipporna och vintergäck. Kejsarkronan är uppe så klart. Snöhögar på gräsmattan, men redan så torrt att jag krattat lite och börjar plocka ihop i växthuset.

25-30 april. Snön mot söder är borta. Älven stiger. Blåsippor och krokus blommar fortfarande. Pestskråp , nunnerörter och vivor är i gång. Börjat lägga om stenkanten bakom växthuset. Mycket jobb men det gick bra. Avslutade sten- och jordarbete den 1 maj. Plantorna i källaren håller på att längta ut till växthuset …

Stenrik! Men till slut så blev det ordning och reda. Se nedan

Maj

Flyttade ut plantorna i början av maj (5 maj?). Ingen svårare nattfrost resten av månaden, som regel plus eller noll. Otroligt.

Kapat ut två bärtry som skadades av snötrycket vintern 2019. Räknar med att de ska skjuta på nytt. Flyttat undan björnbärskott. Ska sätta ett bärtry till

Städat rabatter, tuggat skräp, räfsat och myllat mer gödsel. Skolat ut plantor, Ca 15 maj hade fler av vintersådder kommit upp och efter ngn dag kunde utskolningen börja.

16 maj Emma Ershag här. Hon leverera ett designförslag på övre delen av trädgården.

22 maj. Torrt sedan flera veckor. Vårfukten sviktar. Satt igång vattnet, främst för plantornas skull. Bytt blad på gräsklipparen och provkört den. Gräset gror

Reflektion: Nu är trädgården så stor att det knappas behöver mera mark att odla på. Det är redan mycket nog, kan jag tycka.

23 maj. Köpt en kaprifol som ersättning för den italienska clematis som jag skar ner (av misstag). Kanske tar den sig. Under tiden för kaprifolen breda ut sig.

Köpt hortensia som kruk-plantering vid bron. Blommade hela sommaren.

27 maj. Rensat upp, grävt om och gödslat upp nedre bänken vid pumphuset. Välbehövligt. Fyllt upp bänken vid sargen med mera. Grävt upp plats för rosenbuskar (Minette) som ska flyttas (siktlinjen)

31 maj. Äntligen lite regn. Har klippt gräsmattan för första gången (i går) Renast rabatter och lagt ut hästskit som jag fick tag på ifjol. Tagetes i växthuset börjar blomma. Måste ut snart!

Vårblomningen är över, senblommande tulpaner och några påskliljor blommar, liksom senstartande nunneörter. Narcissanemon visar sina blommor för första gången. Gott om liljebaggar …

Vitsippa, Blue eyes, under try-busken. Där finns även en blå vitsippa.

1 oktober. ”Time flies” sa mamma – och det stämmer. Sommaren har varit intensiv och dagboksnoteringarna har fått stå tillbaka.

Hvad har hänt sedan sist?

Under första hälften av sommaren vattnade jag flitigt – vilket var välgörande. På senare delen sommaren var detta inte av nöden.

Flyttat plogen till dess nya plats och planterat en buske med melerade blad bakom den. Köpt ett gammalt mangel-underreda i gjutjärn av Fred Viklund och satt på plogens gamla plats. Ny kulle med trädgårdplattor och gräs.

Gott om frukt på höstkanten. Främst hallon men även röda krusbär. Fyllt lådor med frukostbär. Bra med smultron i backen mot älven.

Gödslade gränsmattan i våras vilket gjort det nödvändigt att slå den, ibland två gånger i veckan. Mycket gräsklipp blir det!

Den kaprifiol jag köpte i våras har vuxit bra.

Den stensättning jag gjorde vid pumphuset i april gjorde jag om i augusti- fört att få stenar till ett annat projekt.

I september började jag på att förbereda för den nya rabatterna (upprustning och växtbyte) som Emma Ershag föreslagit. Den ena av rabatterna ska ha en låg kant av natursten.

Förhoppningsvis kan grunden till detta vara klart innan snön kommer. Har även köpt några av de växter som Emma föreslagit på höstens växtrea. Köpt röd björk ”Hekkla”.

September. Ny trapp som avgränsning till nya planteringen framför köksfönstret.

Under sensommaren har jag plockat in till för STA:s fröutbyte. Inte lika många som i fjol, men ändå en hel del.

Tagit bort markduken som legat vid pumphuset i många år. Bör få någon form av grönt täcke. Får se vad det blir.

Höstplanterat lök. 200 krokusar, några allium, påskliljor (2 kg) i branten vid bollpilen plus en del annat.

Satt en ormbunke vid stuprörsavloppp. Blir det för blött? Återstår att se. Köpt fler ormbunkar. Kul växtgrupp – tyvärr har jag det väl torrt.

Bekämpat ett bestånd med jättebalamin vid ”gallflas” tipp. Får nog återkomma till den även kommande år.

Föryngringsbeskurit syrenen vid entren. Får se hur den klara vintern då nästan alla gammal ved tagits bort.

Tvätta de flesta av så/växtkärlen i älven – medan vattnet ännu var hyggligt varmt.

Oktober. Friserat lönnarna vid pumphuset – för att få snyggare träd- och en lite ljusare miljö. Byggt om bänken bakom huset och gjort den större med hjälp av betongplintar och korrigerad plåt. Denna nya bänk går nu fram till plympspirean i sluttningen mot älven. Har även grävt om/ur den nya bänken framför köksfönstret. Kantat denna bänk med stenar. Knepigt att fylla upp dessa nya bänkar så jag har kärrat sand från slänten bakom växthuset. Misstänker att jag får fylla upp bänkarna till våren då vintern packat ihop jorden.

Här har ”grävlingen” varit framme och hämtat sand. Terrassering så småningom? Troligen i en annan form än den som antyds på bilden

De lökar/knölar som kommit upp under grävningarna har jag satt om i de nya bänkarna och i mellanrummet vid plymspirean.

19 oktober. Höstkylan här. men ännu ingen snö eller riktig halka. Någon kallgrad på natten, men än blommar det, bla ringblommor, sköldpaddsört och en nunneört. Nästan klar med lövräfsningen. Lägger det mesta i slänten för att det på sikt ska bli jord.

Sista rycket i trädgården? Denna dag satte jag ett getris vid björken mot gaffla till och en dvärgvingbenved i slänten samt ett antal röda tulpaner som man kan se från köksfönstret. Planterat sockertoppsgranar.