"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Trädgårdsdagbok 2023

I ärlighetens namn så har dagbokskrivandet blivit allt mer sporadiskt. Symtomatiskt är att jag skriver de förra raderna först nu, den 18 april.

Januari/februari. Trädgårdsåret började med att jag i slutet av januari fick mina fröer från STA. Vintern var snörik redan från nyår så det var inge problem med att gräva ner mina vintersådder. Det blev ett 60-tal sorter skulle jag tro. Eftersom även senvintern bjöd på snö så torde sådderna tina fram lagom till dess det är dags att sätta igång värmen i växthuset.

Lade en mindre beställning hos spezialplant.nu/ i februari (?) med leverans nu i slutet av april.

Mars. I mitten av mars petade jag ner de första fröerna. Svag tillväxt. Får se vad det blir.

April. Började så sommarblommor omkring den 10 april. Även de del sådder senare än så (tagetes, astrar, ringblommor med mer) Satt dahlior i jord.

16 april. Upptäckte att jag hade en mus i källaren – som ätit upp en del av det grönt som kommit upp – sabbade mina luktärtor! Har plantor stående i en hylla med lysrörsbelysning.

18 april. Rensat bort gammalt sparat frö. Börjat skola ut, börjat förbereda för uppdrivning under lysrör. Krokusarna har börjat blomma. Härligt! Edan nedanför huset nu helt isfri. Vårvarmt och svanarna trumpetar.

3 maj. Kallt och snö i luften. Tre fyra grader kallt – i växthuset på nätterna. Plantorna växer till sig under lysrör i källaren. Sen sådd, små plantor. Vintersådderna har börjat tina fram (bilden). Första hyacinten vid väggen har slagit ut. Krokusar, scillor och corydalis blommar och pestskråpen så klart. Är på väg att försöka fasa ut den från slänten.Ovanligt sen vår och stora snömängder april ut. Var ute i går klippte ner fjolårsris och fixade till några buskar som skadat av snötrycket. Börjat planera lite (träd/buskar) för de utvidgade bänkarna bakom huset. Byte av ram till ”hustrubänken”. Efter 15 år hade den tryckimpregerade långbrädan gett upp. Beställt lite realökar från Holland. Daglilja, krollilja, allium och två liljor med okänd härdighet. Få se hur det går.

8 maj. Åke-dagen. Städat ur och startat växthuset. Flyttat in vintersådderna och plantor från källaren. Plusgrader på natten nu ett tag. Lökarna fr Holland har kommit. Gräver ner det mesta i morgon. Älven hög. Snö kvar i norrlägen och vid snöupplag. Grävt bort pestskråp. Börjat kratta.

14 maj. Sista snön borta och björkarna grönskar. Varmt – även på nätterna. Vattnat barrväxter som lider av torrt väder. Krattar ut planteringarna. vivor, tulpaber, narcisser blommar liksom hundtandsliljor. Gjort sarg vid ”nedfarten” till trädgården.

18 maj. Älven faller tillbaka. Stark och hög vårflod i år, men utan att vara rekordhög. Börjat gödsla med köpes-skit. Problem med att få igång bevattningen- Alla plantor är nu i växthuset. Plantorna som övervintrat ute ser ut att ha klarat sig bra. Vintern var snörik. Bestämt att asfaltera gården. Fått beställda plantor från Spezialplant. Fint förpackade!

1 juli. Time flyes, som mamma skulle ha sagt. Vad ha hänt sedan sist?

Ny gräsmatta vid sargen/nedfarten . Har fyllt upp de nya bänkarna med jord och placerat ut några av de nya växterna. Fyllt på med sommarplantor i avvaktan på att de ”ordinarie” ska komma på plats. Uppdrivningen av plantor fungerade bra. Börjar ha rutin på det nu. Varmt under juni – och torrt. Rensat bort mängder mer kungsljus/ digitalis och trädgårdsnattljus samt pestskråp/bitterskråp. Flyttat växter till kulverten hos ”gaffla”. Sålt växter vid fyra tillfällen i Bureå och Skellefteå. Hopen av plantor har minskar något.

En av sommarplantorna som jag trodde var en aster visade sig vara ngt helt annat. Frågan är bara vad? Det visade sig så småningom vara inkakrage!

Glaciärnejlikan har blommat för första gången liksom en del nya växter i torra slänten. Den finska gräslöken har vuxit sig stor – äntligen. Pionen klarade flytten till nya bänken- och blommar direkt. Köpt en dubbel näva av Solweig W-A

En tanke: trädgården börjat till en del vara uppvuxen – och igenväxt. Hur ska jag få ordning på det hela?

Steg ett :rensat bord mänger med kungsljus och trädgårdsnattljus.

Fingerborgsblomma, bergklint samt trädgårdsnattljus

2 augusti. Skolat ut plantor. Tanke: ska jag fortsätta dra upp så vansinnigt mycket (för försäljning)? Kanske bättre att bara odla för mig själv och egna behov.

Idag regn. Under juli har jag byggt en sarg av pannplåt, reglar och betongfundament borta vid pumphuset. Stabilt och bra blev det. Steg två var att fylla den med jord. Tur att jag hade en binge med komposterat material.

Steg tre var att bygga vidare på stensättningen till vänster om den nya sargen. Den blev rejält hög men inte tillräckligt hög för att kompensera hela den tvära backen. Bra jord längst upp i backen – från förmultnade lönnlöv (gammal lövtipp) Här är det nog lite ljusare än vad jag trott. Gör att jag kanske kan välja växter på ett annat sätt än jag först antagit. Vi får se hur det faller sig …

Får se om jag fortsätter med att bygga i backen vid växthuset. Ska jag kunna sköta det kräver det marktäckare för att hålla ogräset stången.

Fick en släpfyll med ganska färsk skit av en hästägare. Har lagt ut den del men avvaktar med att plantera på dessa ställen till våren.

Ymning blomning i bänkarna närmast huset. Bla maffig krasse.

8 augusti. Gjort i ordning en ny planteringsyta ovanför den nya stenmuren. Kompostjord och hästskit.

Augusti. Skolat ut plantor och städat upp bland äldre plantor. Rensat fram backen vid Gaffla-björken och lagt ut skit även där. Grävt upp ett större parti irisar.

September. Rensat en del av äldsta terrassen och tagit fram irisarna öven där. Planterat lite blågull som sällskap. Gjort i ordning nya planeringar vid gamla rönnen med lökar, perenner och en stensatt gång. Beställt två nejlikrötter till nya rabatt (Ershag)och passade på att köpa två ormbunkar till nya surjorddelen vid pumphuset. Där har jag ormbunkar från Markströms ”västat”. Satt beställda lökar.

Flyttat en hosta till nya hostabänken (pannplåt) vid pumphuset. Fler ska flyttas ditt till våren … Där finns även en icke-klättande klematis.

I augusti asfalterades gården och det gamla bärlagret bars över till ”Gaffla”. Några skottkärrlass har jag lagt på den gång som går nedanför tippen.

Oktober. Avveckling, räfsning och viss upprensning av rabatter. Tuggning av vedartade växter och hallonris. Rensat upp bärbuskar och klippt tillbaka vinbär, och klippt fram krusbär. Många kärl med växter fick stå ute alldeles för länge. Iskallt att diska i älven!

Glesat ut bland syrenerna vid klematisbågen. Lagt ut löv för att kväva ogräset just där. Räfsat, räfsat och räfsat. Börjat planera nya terrasseringen (pressenningsbacken) Är det dör jag ska placera några tröd som jag dragit upp från frö?

Från juli till oktober har det regnat med jämna mellanrum. Har inte vattnat med spridare på hela den tiden.

Insikt: måste satsa på marktäckare för att trädgården ska bli hanterbar. Det går inte att åldras och samtidigt utöka med skötelkrävande planteringar. Sanden är INTE näringsrik. Mullen som jag skapat måste få tillskott av konstgödsel. Men det får bli nästa år.

Höstaster – från Önnesmark.