Här finns 2020:års dagbok + länkar till äldre dagböcker
DAGBOKEN 2021
Februari 2021. Odlingsåret startar när fröerna från STA dimper ner i lådan. I år skedde det i början av februari. De flesta fröer brukar jag gräva ner under snön redan i börja av februari men i år dröjde det extra länge, kanske beroende på att det var så enormt med snö. Less på att skotta. I slutet av månaden kom de så till sist på plats, ca 50 krukor med sådder.
15 februari. Botanicus lilla vårlista. I år beställde jag bland annat en liljekonvalj med randiga blad, ett nordamerikanska dagöga, en lilium henryi och två martagonliljor. Får se vad som kommer till slut dyker upp.
25 februari. Första tövädret – och sol. Snömassorna krymper, blir kompaktare och det rasar från taken.
Mars. Fick halva beställningen från Botanicus, liljekonvaljen, rysslök och en krollilja. Krukade direkt. Säkrast så. Sådde bla narcisstobak i mitten av mars.Växer sakta… Snösmältningen satte fart runt 20 mars, ovanligt sent, men ihållande värme göra att snösmältningen går snabbt.
Skottat över de spirande lökarna vid söderväggen – men tog en bild först… Se bilden nedan.
Har grävt ner eftersläntare grannes stora snöhög. Bla sådder som inte tagit sig. Kanske kan lite kyla lösa problemet.
2 april. Edan nedanför huset blev isfri i natt. Två kanadagäss testade den nya öppna ytan. Krokus och tulpaner har kommit upp vid söderväggen men en driva snö ligger där än. Sådderna har växt till sig lite. Det går sakta. Undervärmen skulle göra under …
3 april. Krokusen blommar liksom julrosen. I söderlägen tinar växter och krukor fram, bla skotsk viva och vallört.
7 april. Har börjat så, testar gammat frö (tagetes) och en del annat. Har kastat fröer från ca 2013. Strimkrokus, planetrad i höstas blommar i hustrubänken. Strött ut lite benmjöl där.
April. Sått tagetes. och vallmo och en del annat, tex hornrapunkel. Skolat ut i brätten. Ymnig lökblomning. Vintern har varit gynnsam. Nunnerörter, krokusar, en ungersk rosa blåsippa blommar och annat är på gång. Mycket verkar har klarat sig. Minst lika mycket har ännu inte visat sig …
Det slår mig att det är nu som jag borde markera var jag ska gräva ner lökar till hösten. Det är nu man ser var de bästa platserna finns. I september är det grönt överallt …
23 april. Bakslag. Kraftigt snöfall och två dm nysnö. Plogning och sommardäck! Gräsmattor och slänter var snöfria i går …
29 april. Vintersådderna har tinat fram. Ovanligt sent.
1 maj. Flyttat sådder och plantor. Omskolat vallmo. Börjat förlänga ”stenpartiet”
5 maj. Första vintersådden (bergsnäva) har grott, tvåa blev en veronika, min egen.
8 maj. Första jorvdvivorna blommar. liksom påskliljor och den första tulpanen, ymning blomning bland nunneörterna, krokusarna börjar ge sig, Vattnen i älven sjunker. Nattkallt och stora snöhögar, men värmen kommer snart.
12-15 maj. Några varma dagar. Börjat rensa undan skräp i bänkarna och fylla på med skit från påse för att förbättra min sandiga jord. Sista vintersådden har tinat fram. Älven stiger igen på pga av värmen, men nu blir de kallare igen. Påskliljorna blommar praktfullt. Har köpt några sippor i Ursviken. Börjat räftsa. Tuggen trasig- igen. Roligt: Kejsarkronan är påväg att slå ut. Många vintersådder har kommit upp. Geranium”Dark Reiter” – kom snabbt . Observation. Sork i en av rabatterna, som käkat liljelök. Dödat två liljebaggar. Blir det ett bagg-år i år?
15 maj – 1juni. Värmen har hållit i sig. Frostfria nätter redan i slutet av månaden. Tulpanerna blommar. Påbörjat bygget av en portal som kröns av ett gammalt balkongräcke. Flyttat Huldra-rosen och en av rosbuskarna från ”hallon-landen”. Klippt ur de risiga buskarna med blåbärstry. Skolat ut vintersådder. Sommarvatten från 1 juni.
6 juni. Sålde plantor på Nordanå, Skellefteå trädgårdssällskap. Trevligt!
7 juni. Påbörjat utplantering av sommarplantor. Ingen frost i sikte enl SMHI. Plantor: tagetes, narcisstobak, stor tobaksblomma, rosenskära, ringblommor, luktärtot mm Påskliljorna har blommat klart .
13 juni. Det mesta av utplanteringarna avklarat.
19 juni. Röjt undan i ”pil-backen”, främst rensat ogräs för att förbereda planteringar. Flytta undan gammal bråte.
20 juni. För många tobaksblommor/narcisstobak. Satt flera i pilbacken. Får se hur de trivs i den skuggan. Kompletterat med flera hostor. Kanske sätta krokusar där nästa år?
26 juni. Flyttat undan plantor mm, röjt och börjat gräva för ”rampen 2” dvs förlängning av hk-rampen från mamma. Stolpar av befintligt virke, bla från gamla bryggan som jag fäst på betongplintar. Täcker båda sidorna med gammal takplåt. Räknar med att plintarna ska hålla emot marktrycket från slänten ovanför. Knepigt att gräva i backen. Den är full med fyllnadsmassor, dvs stenar i alla möjliga storlekar.
26 juli. Rampen är på plats liksom anslutningen till hosta-lådan (se nedan). Lite knepigt att få ihop det med till slut gick det. Stabil konstruktion! Byggt en trapp för att kunna sköta framtida odling i slänten. Dagvattnet från huset har jag lagt i en avloppsledning (för att undvika att vattnet drar med sig en massa jord)
Växtligheten: Tidvis mycket varmt och torrt. Gräsmattan torkar med växterna klara sig någorlunda tack vare vatten från älven. Ett par syrener har torkar bort. Fås se om dom kommer igen nästa år. Just nu mycket lågt vatten i älven. Bären mognar snabbt. Plockat in bärtry. Röda vinbär och häggmispel och hallon har börjat mogna. Skolat ut plantor och rensat och kastat gamla plantor. Börjat skörda fröer.
Tobaksblommorna fungerar fint och narcisstobacken blommar trots att den inte fått tillräckligt med gödsel.
10 augusti. Fick tag på ett lass hästskit från en hästägare som gav bort det gratis (så det på facebook). Bytte skit mot ett flak med plantor.
14 augusti. Plockar in fröer, plockar hallon, bär från häggmispelhäcken. Svarta vinbär mognar och de röda och krusbären är på gång. Städar upp kring bygget och ska så in gräs på jordytorna. Ogräsrensningen är satt på undantag denna sommar – så det kan straffa sig.
Nysroten har blommat för första gången – får se om det blir nga frön.
Tvättat kärl och krukor medan det ännu är varmt vatten i älven. Mycket lågt vatten för övrigt men inte rekord. Växthuset är snart tomt, dags att plantera ut en del av vintersådderna, resten får stå i krukor till nästa år.
Augusti. Sått in gräsytor vid den nya sargen och vid dagvattenavloppet. Det tog sig bra.
25 augusti. Regn och blåst – igen. Höga växter har blåst ut och ligger ner. Älven stiger och har lämnat sitt lägstaläge. Vintersådderna innehöll flera torrmarkväxter som kräver soligt läge – och det är en bristvara vara hos mig där det mesta ligger i halvskugga. Röjde därför bort gammalt skräp ( bla säckar med ogräs som nu förvandlats till jord) och skapade några kvadrat till i en slänt vid ”Mångby-rosen”. Byggde en trappa av lämpliga stenar för att kunna sköta växtligheten.
September. Planterat ytan på bilden ovan bland annat med bergnäva, ryssklocka, fjällsippa med mera. Lagt på hästskit och grävt ner lökar. Kompletterat med en sarg längst upp på området där en del överblivet och växtvilligt material planterats. Förlängt stigen mot tippen med hjälp av stenar kvistar och ogräsrens. Tuggat växtmaterial och plockat in fröer. Stor död al vid pumphuset har tippat ner i älven. Planterat narcisser i pilbacken.
Oktober. Planterat vita scillor och tovsippor vid pil-trappen. Tagit ner höga perenner och tuggat och lagt på komposten. Plockat in, rensat och skickat fröer till STA. Fått tag på två mjölkkrukor. Efter varm höst slog ”vintern” till den 16 oktober med snöfall. Ett sista ryck, plocka ihop redskap mm Blötväder under en tid och stigande vatten i älven.
Nov- dec– Törnrosasömn