16 januari. Året började isig och kall. Först den 11 januari kom snön. Innan dess gjorde jag årets beställning av fröer från STA, en ren guldgruva både för den som vill ha tag fröer av det lite udda slaget, men här finns även ”vanliga” fröer. Som frödonator får man var med i första fördelningen …
En annan källa till både fina och udda fröer är Göteborgs botaniska trädgård, Konnässörsklubben.
25 januari. Fröbeställningen frå STA har kommit. Bara ett par dm snö på backen men kallt. Snart dags att så – och att gräva mer ner sådder under det skyddande snötäcket. Men inte skulle det skada med lite mera av den vita varan ….
4 februari. Först sådden klar! STA- fröer och en del annat, bland annat ca 15 buskrosor ligger nu och väntar under snön. Jag har sått i vanliga krukor, låtit stå inne i två dyng och sedan burit ut lådorna (förvaringslådor som man har under sängen.) Grävde först bort snön och lade sedan på ett rejält lager snö. Fungerade bra i fjol – och hoppas på samma sak i år. Allt gick inte fram, men uppskattningsvis 70 procent blev till plantor.
1 mars. Satt om de pelargoner jag ärvt efter min farmor Mimmi, klippt ner och tagit sticklingar. Ihållande värme, lite snö och vår i luften. Extremt tidigt!
8 mars. Fortsatt varmt, älven har rivit och den första krokusen blommar samt vintergäck. Måste vara rekordtidigt!
Det roliga gick över tämligen omgående. Vintern kom tillbaka och jag kunde skotta över sprirande tulpaner och blommande krokus
Redo att börja skicka ut fröer. (I år blev det ganska få, men gjorde en del intressanta byten …)
Omkring den 25 mars var det åter helt snöfritt mot söder och vintergäcken visar åter sina gula solar.
3 april. Första gången i år jag kunde gå ner längs älven och se på den delan av trädgården. Hur det gått för plantor som lämnats ute i sina krukor över vintern är det för tidigt att sia om.
5 april. Äntligen lite jord under naglarna. Allt ryms inte i fönsterbänkar. En del får stå i pannrummet, mörkt men varmt. Har satt bland annat:
Rosa och vit aster
Syriansk tagetes
Linnetagetes
”AIK”-tagetes låg
Röd/gul tagetes låg
Tagetes fr Fagerhult
Ryssros (även utesådd)
Ros Goldspring (även utesådd)
Ros Frühlingsduft (även utesådd)
Taigaros (även utesådd)
Ärtros (även utesådd)
Virginiaros (även utesådd)
Ros Frühlingsanfang (även utesådd)
Nutkanaros (även utesådd)
Ludvikavallmo, vit, lila röd/vit
Studentnejlika, vit
Purpurklätt, vit
Dansk vallmo (D dwarf?)
Tagetes Glow-enkel
Näva Spessart (även utesådd)
Primula alpicola
Kungsljus vit, svart
Japanskt blågull Bressinghem purple
Ruta Thalictrum
Ruta Thalictrum sphaerostachyum
Kägeruäpple
Ballongblomma.
Stormhatt aconitum
Lejongap fr Gotland
8 april. Hurra! Nu har de första sådderna kommit upp, bla tagetes och vallmo. Kallt utomhus, men påskliljor knoppas redan. Snökrokus, Snow Bunting blommar nu.
10 april. Gått en runda i trädgården. Plantor som stått ute ser döda ut, men de tar sig nog. En del vinterskador, men måttligt. Bollviva med gnagskador. Råtta!
14 april. Riggat belysningen, dvs lysrör i källaren för plantor. Skolat ut första omgången, höga tagetes, gulklint, ballongblomma.
Små påskliljor blommar,tet a tet blommar.
26 april. Skolat ut fler plantor. Vinterplantorna ( de som stått ute hela vintern) som stått ute verkar ha klarat sig. Värmen gör att de behöver vatten.
Årets vintersådd: de första fröna har grott och det börjar lysa grönt i fler krukor. Stora påsklijor i blom – de som står i varma lägen (mot husväggen), liksom små botaniska tulpaner.
MAJ. Satte ut plantor i huvarna ca 15 maj. Tulpanerna i full blom ca 20 maj. Fått plantor av Gunny, mammas granne, bla paradlös/lilja, några ranunkelväxter och vivor
21 maj. Karina fick kärleksört, daglilja, hästklockla av en man på stan.
28 maj. Rensat ut en del av äldsta rabatten ( kastat brunnävor och behålllit Johnston blue. Fått plantor av Gunny, mammas granne.
8 juni. Börjat plantera ut sommarplantor. Har rensat bort brunnävor, (börjat blomma) och ogräs. Bytt till mig växtstöd mot lite plantor.
Pumphusbänken blev bra med rosalila färgton. Vårnävan från Botanicus blommar. De flesta tulpaner och narcisser har blommat ut.
15 juni. Planterat merparten av sommarblommorna. se att det börjar bli trångt i en del bänkar. Gavelbänkens borde grävas om – för många lökar. Dagögat verkar ha dukat under. Flera tidigare starka plantor skjuter dåligt. Stockrosbeståndet har farit illa i vinter. Å andra sidan. Har grävt upp liljor som förökat sig. Vet ej vilken sort, men när de blommar om ngt år så vet jag ….
Beställt lök från Holland.
Midsommar. Byggt om bevattningen sedan den gamla gett upp. Pump vid älven som trycker upp vatten till två vattenkastare. Grov slang fram till kranarna. Funderar mycket bra. Via tid-ur kan jag slå på pumpen och vattna nattetid.
10 juli. Två frösådda rosor har blommat för första gången.Vet ej sorten. Nyponen plockades för ca fyra år sedan i Göteborg. Fyra – fem sorter av de buskrosor jag sådde efter senaste besöket i Göteborg har grott och är nu små plantor. Medparten av rossådderna har inte grott – men de får stå ett år till …
2013 års vintersådder har blommat i sin tillfälliga förvaring. Några nejlikrötter och annat har fått plats i bänk.
Premiärblomning: nejlikor, flikveronika( hallonbänken), hökmark-rosen,
Vid besök i Piteå köpte jag Elmblitz-planta i Alterhedens rabarberi. Var även till Norrfjärden och fick tag på buskrosorna Onni, Huldra och Örträsk + kanadaros till mammas grav i Lövånger.
Har underhållit årets plantor, och fjolårets, men mest ägat mig åt att måla på huset … Började om att jobba 21 juli.
27 juli. Sommaren har varit otroligt varm och torr. Nästan inget regn alls i juli och en dryg vecka med temperaturer närmare och bitvis över 30 grader. Hallonen redan mogna (25.7) liksom röda vinbär. Lite knepigt att hålla liv i alla plantor – små krukor torkar snabbt. Drakblomman har slagit ut (årets frösådd) och Långholmen-rosen blommar två år efter sådd. Plockat om stenar i stenpartiet – mycket sten och nästan ingen jord alls. Gamla fyllnadsmassor går i dagen i en slänt och det är nästan enbart stenar där.
10 augusti. Nu verkar värmen ge sig. I torkan blir blomningen kortare och fröställningarna kommer snabbare. Ludvikavallmon har redan moget frö. Älven är mycket låg – som 2006. Plockat bort den brygga som jag byggde den sommaren. Måste hitta en annan lösning – så den klarar vårfloden.
23 augusti. Börjat med två långbänkar längst bort på tomten – för bla hallon.
7 september. Sibiriskt björnbär mognar och första vinhallonet har blivit rött. Båda köpta av Blomqvist för två år sedan.
Vinhallonet ska visst gå till zon 3, men det struntar visst min planta i. Även gröna vinbär har gett frukt. Ganska stora bär, smakar lite åt krusbärshållet.
15 september. Första kalla natten och temperaturen har varit nere och vänt just under noll. Ingen kraftigare frost.
Börjat bygga ny terrassering vid den gamla ungerska syrenen, nära huset. Ohyggligt gott om kvickrot och åkerfräken. Bottnar med tidningar för att hålla eländet stången. Hoppas det lyckas.
28 september. Terassen ( del1) klar. Satt lökar i den nya bänken, tulpan + en narciss ’Martinette’ som jag fyndat på Lidl. Bergerniorna som fanns på terassens plats har jag flyttat ner till björkbänken vid älven.
Köpt ett halvt lass matjord, som jag använt en del av som fyllning i terassen och nya bänkar för hallon etc. Satt årets lökar från Gtb (Botaniska trädgårdens vänförening). Plockat in pumpen eftersom vi haft frostnätter och de känsligaste blommorna har fått ge sig. Börjat plocka ihop plantorna – och ställer ihop dom för övervintring utomhus.
12 oktober. Räfsat lönnlöv och lagt upp vid vitsippsbänken med förhoppning om att få lite mullrik jord där. Plockat ihop plantor och tuggat kvist. Rengjort kärl ( iskallt vatten i älven , brr) bör göra det betydligt tidigare ett annat år.
13 oktober. Börjat plocka ihop fröer för att skicka till STA. Några snölingor i luften men ingen hård frost än
13 december. STA:s frölista har kommit. Najs. Ingen snö än, lite tjäle heller ingen stark kyla.