"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Att så frö – dra upp plantor

Sådd samt uppdragning av plantor inomhus.
Börja med att läsa på om det frö/er du vill så. Vad kräver den blivande växten? Är de ljusgoende eller mörkergroende? Gror fröet vid låg temeratur eller i värme?

I normalfallet går det bra att placera sålådorna ljust och varm – i till exempel ett fönster.
Är du osäker- testa! Börja gärna med en växt du gillar – så är du också motiverad att sköta om den på bästa sätt.
Jag brukar använda avlånga miniväxthus eftersom de passar bra i mina fönster. Fördelen är att dessa har genomskinliga lock som släpper in ljus, men håller kvar fukt.
Annars kan du ta vilket kärl som helst- och lägga en bit plast över för att bevara fukten. Vänd på plasten varje dag för att undvika mögel. Lufta vid behov.
Enklast är att fylla kärlet nästan upp till kanten med såjord. OBS använd inte plantjord – den är för kraftig för fröet.

Alternativ: Bottna kärlet med den kraftigare plantjorden. Lägg sedan på  ett lager såjord, minst 1 cm – släta till ytan och tryck gärna till med ett platt föremål.  Fördel. Mindre åtgång av den lite dyrare såjorden + att de nya plantorna klarar av att stå i kärlet längre.

Vattna jorden först och så sedan dina frön glest, dvs med eller litet mellanrun mellan varje frö. Jag brukar skaka ut fröna ur påsen.

Själv använder jag såaskar/krukor med hål i botten, som placeras på en bricka. All vattning sker via brickan.

Är fröet mörkergroende täcker du sedan fröna med ett tunt lager jord. En tumregel är att jordlagret ska vara två gånger storleken på fröet.
Små frön – tunnt jordlager. Stora frö – tjockare jordlager .
Ljusgroende frön täcks inte. Sedan du vattnat igenom jorden lägg på ett lager jord och så dina frön i torr jord . Tryck till fröna med fingrarna så att de får ordentlig kontakt med underlaget. Duscha med blomspruta.
Trycker du till frön på blöt jord fastnar jord och frön på fingrarna …
Efter några dagar, en vecka eller två, gror fröet och upp kommer en grön stängel med två blad. När du ser att fler blad är påväg att utvecklas, eller att plantan är stor nog att hantera, är det dags att sätta om plantorna i småkrukor eller plantbrätten.
Fyll krukan/ brättet med plantjord och packa samma jorden lätt.

Ta en liten gaffel och lyft försiktigt upp småplantor ur såkärlet och dela på dem. Testa dig fram och hitta en metod som gör att du kan få upp plantan med hel rot. Är jorden lite torr är det ofta en fördel.

Jag gör hål i jorden med baksidan av gaffeln och sätter ger plantan och trycker till med fingrarna så att den står stadigt och får bra kontakt med jorden. Jag sätter med plantan djupt så att bladen just så pass sticker upp ur jorden.
Antingen vattnar du underifrån eller uppifrån. Ta det försiktigt så inte planta skadas.
Placera dina nya plantor ljust och svalt dvs under rumstemperatur. Själv har jag mina plantor under lysrör i källaren ( ca + 15) Undvik stekheta söderfönster om det går. Vattna vid behov.

Utplantering sker sedan frostrisken är förbi. Hos mig ofta en bit in i juni/mitten av juni. Innan dess bör du under en tid vänja dina plantor vid livet utomhus. Det kan innebär att du bär dina plantor ut/in en tid eller att du har dessa i växthus/drivbänk etc.

Vatten, ljus och svalt ( helst under rumstemeratur) är hemligheten bakom  låga och kraftiga plantor. Brist på ljus gör den växande plantan tanig och gänglig.

Stratifiering eller vintersådd

Förbered genom att lägga upp snö på lämplig plats så du har en hög att gräva ut.

Gör i ordning dina sådder i krukor. Du kan ha dessa inomhus en eller ett par dygn och sedan ska de grävas ner under snön, vilket hos mig sker i början av februari.

Jag brukar ställd sådderna i  sänglådor (finns att köps på alla varuhus) nFördelen är att lådorna har lock vilket håller fåglar och råttor borta från sådderna.

Jag brukar fylla lådorna med snö i tron att den ska göra att  locken inte pressas sönder av snötyngden när det börjar tina.

Jag har borrat fyra små hål i vardera hörnet så att  ev smältvatten kan rinna ut.

När lådorna tinat   fram (hos mig i april) ställer du sådderna i ett växthus eller utomhus i skugga – inte i stekande sol. Kolla regelbundet så att  sådderna inte torkar ut.

Står lådorna ute är det klokt att ha locket på för att hålla  inträktare borta. Frön är mat för … många.

 När sådderna kommit upp och är stora nog skolar du ut dessa i krukor eller brätten.

Fyll lådorna med snö, lägg på lock och skotta över så mycket snö du kan.

Rena utomhussådder  ger  små plantor i slutet av sommaren och  först nästa sommar brukare de var  mogna för utplantering.

Har du tillgång till växthus har du fina plantor  som du kan plantera i rabatterna samma sommar.

Glöm inte att märka varje kruka noga. Bäst är vita plaststickor. Skriv med blyertspenna.

 Varför vintersådd? Många fröer har en spärr inbyggd i sig  som hindrar fröet att gro om det blir varmt efter frösättningen på sensommaren/hösten. Det krävs en kylperiod för att ”avkoda” fröet så at  det kan gro.

Mer finns om detta på nätet . Googla” vintersådd” Du kan även kolla här