Jag har börjat ta vara på fröer ut trädgården och har just nu frö från Linnetagetes, (tagetes patula) och kaukasisk vallmo, (papaver lisae) plus en del annat. Byter gärna bort fröer. Är intresserad av äldre växter är torp-typ (mormorsväxter) Du kan kontakta mig på adressen par.lindstrom (snabel-a) lovanger.com
Vårt hus har stått här sedan 1870. Från början var en vanlig bondgård, troligen med inga eller få prydnads eller nyttoväxter.
Här finns planteringar som gjordes på 1940 och 1950-talet, främst syren och lönn. I trädgården (sandjord) finns även kvarstående perenner som vittnar om planteringar av äldre datum. En av ideerna med trädgården är att återföra en del av det äldre växtbeståndet som funnits (finns) i trakten.
Speciellt intressanta är växter vars historia går att följa ett par decennier tillbaka i tiden. Har du en sådan växt? Kan du tänka dig att ge bort eller byta frö/planta/lök?
I de få fall jag känner till mina egna växters bakgrund har jag noterat det på bildsidan som heter ”trädgården”.
Jag är nybörjare och började för två-tre år sedan dra upp egna plantor. Började med enkla saker som ringblommor och testade våren 2010 att gräva ner en frösådd i snön. Jodå – det funkade, och upp kom några okänd rosbuskar från nypon hämtade i Göteborg. Hoppas de överlevt finbulvintern 2010/2011.
Här följer en enkel trädgårdsdagbok:
FEBRUARI 2011.
Såg en lapp på Konsum och köpte en växthusbelysning för 400 kr. Riggade det i källaren och sådde lite violfrö som jag köpt från Lindbloms. Grodde snällt efter ca 14 dagar.
Petar ner fröer (som jag plockade i höstas) från den egna trädgården i två balkonglådor och några krukor. Grävde ner allt under snön. 70 cm – minst och nästan 30 grader kallt, BRRR!
Sådder: alpaster, gullviva, riddarsporrar, malva, veronika, mfl samt tidlösa och tulipa sprengeri som jag köpt från Konnässörsklubben vid Göteborgs botaniska trädgård.
Testade Konnäsörklubben för första gången i fjol. Köpte några fröer som såg enkla ut att dra upp bla kaukasisk vallmo. Mycket trevlig växt som passar i sandjorden vi har.
Den 26 februari beställde jag vallmofröer från en odlare Ö-vikstrakten. Tänker så dessa på friland, alt. i krukor. Har troligen inte plats inomhus- när den tiden kommer.
Hur man behandlar olika sådder. Nyttig länk.
Mars 2011. Violerna står helt stilla. Jag skolar ut i krukor och upptäcker då att plantorna har rejäla rötter. Vattnat upp och ställer dom kallt och ljus (kallfarstu)
April. 7 april dyker så äntligen första vintergäcken upp. Gräver ner en kruka med tidlösa i snön – sedan den vägrat gro. Testar att så 17 år gammalt tagetsfrö – som fått av min bror.
13 april. Inspekterat det som tinat fram. Måttligt med sorkskador. Lökar tittar upp från höstens plantering. Grävt ner frölådor (som tinat fram) i grannens stora snöupplag. I fjol låg den kvar maj månad ut.
16 april. Älven rev i går. Sol och varmt. Narciss, tet a tet blommar. Tulpanerna tittar upp ur snön på gavelbänken. Vårens stora sådd (ca 25 sorter) avklarad.
En av broders NO:s gamla fröer har grott (ej tagetes)
Ev är det krysantemum eller rudbeckia.
21 april, Skärtorsdag.
Tagetesfröer har kommit upp, det äldsta fröet ser tanigt ut (G)
Bornholmer samt Goethes Zinna är uppe, liksom vallmo
29 april. Det mesta har kommit upp, men inte allt. Mögeltendenser, väl blött. En del sådder har kanske dukat under i blötan.
Varm vår. All snö är borta, tulpaner och påskliljor blommar och de första blommorna på forsythian har kommit. Flugsnapparen redan här.
Maj. Iskall start men sådderna under ljusrampen växer så det knakar. Krukat zinnorna (2/5).
Hämtat rosbuskar hos P. Två rotskjutande (svåra att få ur backen- få se om dom tar sig) Tog även med trädgårdsrymlingar (okänd sort)
5/5 Minus 4,5 vid 04-tiden , vitt på backen, tulpanerna (röda) låg ner – men reste sig innan kvällen
Zinnorna ut 6/5. Blev troligen för kallt. Sorgkanter. Sått ny omgång 7/5. (+ en okänd tistel ”spikklubba”, trädgårdsfynd)
Satt ringblommor, tagets mm från Goethes gartenhaus mm i bretten. Tryckt ner krasse (Alaska mix) plockat bort pannelementen och gjort en låda framför köksfönstret. Tänker ha lökväxter och sommarblommor där.
9/5 Påbörjat utgrävningen i slänten- för att få bort åkervindan. Gräver bort växter och täcker med plast. Ska få ligga något år – fult men nödvändigt. Plockat bort buskros, Minette. Sommarrudbeckia och daglilja till bänkarna vid jordkällaren.
15/5 Sådderna krukas eller sätts i bretten i takt med att de växer. Vallmöfröet jag plockade i Ukraina , är fantastikst livskraftigt! Sådderna uppe i rummet går ganska trögt, bättre fart på de under el-ljus i källaren. Börjat lägga ut ut kogödsel i planteringarna
Kalla nätter och vita kanter på en del plantor som står utomhus.
16/5. Alla lökar blommar rejält- troligen på extremt tidig värme. Påskliljor som inte blommat på länge har visat upp sig
17/5. Planterat liljekonvaljer
19 maj. Nästan alla såddder har nu skolats om i krukor eller brätten. Väl torrt i en del sålådor … en del har inte kommit upp.
22 maj. Skaffat imp.brädor. Gjort klar bänken framför köket +börjat på en ny där jag haft en pallkrage. Fått växter från en vildvuxen rivningstomt i Skellefteå. Lökar (påskliljor, två krokusar(?) och en illa medfaren pion samt några blommor. Få se vad det blir.
1 juni. Bänkbygget i princip klart 6,60 m x 60 cm. Midsommarblomster blommar! Irisen slår strax ut. Har sett hur fjolårets kaukasiska vallmo frösått siig, liksom ringblomma och krasse och ytterligare någon vallmo. Hoppas på den sibiriska. Sått lite grönsaksfröer, och gjort nytt försök med att få fart på gräslöken. Pepparmyntan som jag satte ut från en köpeskruka för två år sedan stortrivs! Rensat en massa orgräs. Kvickroten har försprång på sina håll – men värst är åker fräken. Den ger sig aldrig!
3 juni. Äldre syren har dött. Hittade svamprester vid roten. och likadant på en gammal rönnstubbe lite längre bort. Honungsskivling – inte kul!
5 juni. Vildtulpaner +vanliga har blommat ut, men nu har Little princess och den italenska har visat sig. Kul! ( Köpta från Gbt botaniska 2010)
Satt ut första brättet med plantor. Tagetes, ringblomma och salvia (?) från Br N-O:s fröer/ Goethes Gartenhaus.
7 juni. Trädgårdsföreningen, Lövånger. Köpt bla gul bergnejlikrot, martorn och liten allium.
13 juni. Att det ska var så svårt att håll reda på vad som finns i krukorna. På stickan stod ett vallmonamn och på krukan ett annat. Får se vad det blir!De flesta av Br N-O:s plantor har kommit i jorden och grönsakssådderna kom upp med rekordhastighet. Dillen slog upp inom en vecka!
Tornedalsrosen har slagit ut. Den trädgårdsiris jag upptäckte i fjol blommar. ( bilden)
20 juni. Det mesta är nu i jorden, dock inte allt. Grönsakssådden, under duk, växer bra. En rosenbuske från Önnesmark har överlevt den omilda behandlingen (månadslång vistelse i hink) och skjuter kraftiga skott. Ros nummer två, en apotekarros har farit mycket illa men skjuter nu några små skott.
Östersundsrosen har överlevt vintern och den blommar (24 juni) trots att den sattes i fjol.
26 juni. Grävt bort tre gamla syrener vilka angripits av honungsskivling. Bild nedan av svampens rizomorfer som jag fann på syrenernas rötter. På de gamla trädens plats anlägger jag så småningom bänkar/högbäddar för perenner/grönsaker. Bra läge med mycket sol.
27 juni. Broder N-O:s tagetes har börjat slå ut. En sort är gul och den andra är sammetsröd, en tredje har blommor med gula kors, AIK.tagetes? (gula/bruna) Plantorna har även helt röda blommor. Ev. ändrar de färg under blomningen. Märkligt! Studentnejlikan blommar. Riddarsporrana är jättelika – de som fick skit i våras. Har fler sorter än jag trodde.
Juli. Bänken, där syrenerna stod, är nu klar. Mycket bra läge soligt , mot söder. Satt ut ukrainavallmon där- för att få frö. Frösådda buskrosor (göteborgs botaniska) som jag skolat om ser lite taniga ut. Får se vilka som klarar vintern. En del dukar nog under eftersom de kan vara från sydligare nejder. Gjort ny ram kring bänken vid väggen och grävt bort en syrenstubbe vid altanen.
18 juli. Första semesterdagen. Dillen redan klar, smultron i mängd och ärtskidor att krumsa på. Persiljan från i fjol har gått i blom liksom en överlevande mangold från 2010. Pepparmynta- vilket ogräs! helt utan krav och växer som besatt. Högsommarblomning nu sedan rosen Minette börjat tona ut. Börjat gräva för ny etapp av terrasser: 4,20 meter långt – fortsättning på den gamla. Sått mera sallad. Klätterrosen från Önnesmark har börjat slå ut.
24 juli. Lagat bryggan och fixat till stenarna vid bryggplanteringarna. Zinnian blommar, liksom stockrosorna och känguruäpplet har fått knoppar
25 juli. Dillen klar. Tagit in, klippt ner och frusit in. Zinnian blommar, liksom stockrosorna och känguruäpplet.
Svår torka och mycket varmt – alltså gror inte salladen.
3 augusti. Plockat in solmogna svarta vinbär. Mycket bra hallonår.
Den 5/8 började det äntligen regna något (Senare kom det 35 mm på en vecka.) På öppna ytor mot söder har till och med ogräset torkat bort.
Br N-O har varit på besök och fick se hur hans frö blivit frodiga blomster. Första nya terrassen klar (se 18 juli). Skolat ut de sista vintersådda (se februari) plantorna, bla hässleklocka och en vit klocka, i nya försöksbänken tillsammans med rosorna från Gtn (2010). Rosa salvian har börjat blomma.
13 augusti. Terassbänk två klar liksom bänk två (där syrenerna stod) vilka nu ska bli försöksbänkar. . Flyttar ut de gamla veronikorna som funnits i gamla försöksodlingen.
24 augusti. Har sått morot, dill och persilja + nga blommmor (bla mandelblomma, backtimjan, riddarsporre, fingerborgsblomma). Det är ett experiment. Vintersådderna funkade bra (under snön) så varför inte höstså? Det är så det går till i naturen.
Börjat plocka in lite frö (tagetes+ringblomma) – blött – tur man har pannrum!
9 september. Riddarsporre, backtimjan och fingerborgsblomma har kommit upp liksom alla grönsaker. Tar in fröer undan för undan. Har även flyttat en del växer, bla dagöga från backen upp till hustrurabatten och till gavelrabatten. Regnigt och blött- men det hindde inte en katt att rafta upp en del frö. Täckte sedan med ett galler.
23 september. Regn. Älven går hög. Rensat undan lite sommablommor för att bereda plats för lökar. Hoppas ett sent blommande lejongap hinner ge frö.
Sått bla vallmo i krukor.
9 oktober. Lejongapet blommar än – även om det varit frostkänning. Satt lökar, bla vildtulpaner, nunneört, olika krokusar mfl. Tagit upp alla sommarblommor ur krasserabatten och gjort ny lökplantering där. Klar med fröskörden, plockat undan på tomten. Löven faller ymningt och det kännas att växtsäsongen snart drar sin sista suck.
24 oktober. Sått dill och morötter + lite ringblommor. Några ringblommor har klarat frosten, som varit tämligen skonsam. En del av rosenplantorna från Göteborg ser mycket taniga ut. Tveksamt om de klara vintern. Mangold och persilja står kvar samt lite sallad. Avsalutat det mesta av frösamlandet. Har fått ganska mycket.
6 november. Fortfarande mycket varm. Få frostnätter. Tagit in några morötter i dag. Smakar prima. Sått ungersk syren och iris. Får se om de gror. Lejongapet har inte lämnat från sig något frö. Synd. Flyttat buskrosor + toppklockor. Börjat mata fåglarna.
1 december. Fått bekräftat att den ros jag hitta i trädgården är en hittills okänd lokal variant av en buskros som uppstått efter en korsning mellan kanelros och vresros eller möjligen kanelros och ’Minette’. POM har fått in en del korsningar mellan just kanelros och vresros men de skiljer sig ofta lite från varandra. Den enda kända namnsorten med dessa föräldrar är ’Örträsk’, men den ser annorlunda ut.