"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Vintersådd

Har finns tips på vintersådd. Längre ner kan du läsa om sådd inomhus + plantuppdragning

Många växter som finns i naturen på våra breddgrader, men även andra, som har ett varmare ursprung, kan behöva en kylperiod för att fröet ska väckas ur sin dvala och börja gro.
Även fröer som i sig inte kräver en kylperiod går att så kallt. De börjar gro när rätt temperatur infinner sig.
En del fröer har en inbyggd spärr som kopplas ur först sedan det utsatts för kyla. Den finns där för att hindra fröet att böjar gro sent på hösten (och sedan duka under).
Tropiska fröer ska sås inomhus.
Att utsätta frösådden för kyla kallas för att stratifiera.
Jag har under några år valt att vinterså perenner, buskar och mindre träd. På just träd och buskar är metoden vädligt bra. För perenner har resultatet varierat men jag är nöjd med utfallet.
De gånger fröet inte grott har det som regel berott på på att förutsättningarna av olika skäl inte varit de rätta.
Det gäller att ta reda på var varje frö kräver, om det är ljusgroende eller kräver mörker (jord) för att gro.

En annan orsar kan vara att fröet gror långsamt. Ibland kan det dröja ytterliger ett år innan fröet gror. Spara din sådd ytterligare ett ellr två år.
Så här gör jag.
1. Läs på om fröerna – viktigt! Observera att en del är ljusgroende.
2. Skriv namn på sticketiketter ( viktigt att veta vad som döljer sig i krukan) Blyerts på plastetiketter funkar bäst.
3. Fyll krukor med jord, först plantjord och såjord längs upp. Så inte i plantjord!
Sedan du lagt dit fröet så täcker du dessa med lite såjord.
Jag brukar vattna krukan något innan sådd.

4. Ett alternativ är att ställa krukorna i ett tråg och vattna underifrån. Ska du vattna uppifrån så använd blomspruta (duscha). Stor risk att små frön flyter iväg …
5. Krukor som står ute längre än ett år kan drabbas av mossa. Finkorningt grus eller sand med olika kornstorlek kan motverka mossan. Finkorning sand (jämnstora korn) kan bilda ett lock som grodden kan få problem med. Har även använt vermiculit/perlit och det funkar bra.

6. Jag ställer krukorna i sänglådor av plast- och skottar snö över. Lådorna har några små hål i botten (som jag borrat upp) så att smältvatten/regnvatten rinner ut. En smaksak om man vill ha locket på eller ej.  Du kan även lägga en odlingsduk över. Men när snön är borta är lock viktigt.  Det håller oönskade frön borta (som kommer med vinden) .Fåglar gillar frön! Även små råttor…

Dessutom: Nära den plats jag gräver ner sådderna står en ölandstok.  Ölandstoken sår sitt frö den också … Bonusplantor? Nja …

Har du tillgång till växthus då flyttar du  dina sådder dit så snart de tinat fram – så du kan hålla kolla på den och vattna

7. När plantorna är stora nog (några blad per planta) skolar jag ut dem i plantbrätten.
8. I augusti brukar det vara dags att kruka in plantorna. Krukorna har jag dels haft i en sandbänk (funkar jättebra) dels på marken( hyggligt genomsläpplig, eller lutande mark)
Ibland har jag ställt krukor under träd för att minska på höstvätan. Nästa vår flyttar jag dessa till en ljusare plats – som jag ser – och då i bästa fall kommer ihåg att vattna plantorna då och då ….

Vinterförvaring. Vad har överlevt …