"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Trädgårdsdagbok 2018

Länkar: dagbok 2017, 2016, 2015, 2014

Trädgårdsdagbok 2018

5 januari. Full vinter, det blåser och snöar. Snödjupet ligger på knappa halvmetern, älven är öppen där det är som mest strömt. Småfåglarna besöker fågelbordet varje dag.

Årets första trädgårdsinköp: rosenrot, jättevädd , en flerårig solros  samt Maximilians solros – även den flerårig. Blev lockad av Impectas nyårserbjudande.

11 januari.  Lilla vårlistan från Botanicus har anlänt. Vad ska jag beställa? Ute: -20 C

28 januari. Så kom de då, STA-fröerna, 30 till antalet. Har googlat efter så-råd  fann att det mesta går att göra vintersådder av. Det var ju också tanken, men det är inte alltid det går som man tänkt …

Har gjort i ordning en liten manual, förberett genom att diska ur krukor och gjort etiketter,  rengjort gamla etiketter med aceton, samt grävt ur en mindre snöhög som jag ska ha som förvaringsplats för mina vintersådder.

STA-fröer: 

Manchurisk Solfjäderslönn

Manchurisk strimlönn

Blåsuga

Kvick kobra kalla

Kinesisk narcissanmnon,

Akleja. A. glandulosa ’Jucunda’, vårakleja,

Akleja Nora Barlow

Akleja William Guiness

Profetblomma ,

Stjärnflocka  sunningdale variegated

Sommargyllen

Centaurea bagadensis / ”badgagklint”

gult skogsöga

perukbuske

indisk riddarsporre

Brudbröd

ÄngsnävaReiter´s Strain’

Rankspenat

Blåsippa , blåvit marmorerade blad

gul iris

papaver cambricum muriel Brown

rödbladigt groddblad,

Saxifraga fusca

Skuggbräcka

pärlemorrönn

Stiftvallmo 

swertia kingii

Olvon från usa

fjärilsviol variegeterad

5 februari. Vinterkyla och gott om snö. Beställt bla rutor och liljor från Botanicus ”Lilla vårlista”, bland annat en köldtålig orientkejsarlilja som tagits fram i Kanada.

8 februari. Sådde STA fröerna i krukor och efter två, tre dygn i källaren  grävde jag ner  ca 40 krukor i en snöhög på gården. Vi ses i mitten av april!

7 mars. Har sått kvickkobrakalla inomhus. Får se om det funkar. Full vinter ute. Knappt en dagsmeja. P-O hörde av sig om plantbeställning och jag hakade på med bla rosa liljekonvaljer. Dessa kommer när det forfarande är vinter. Få se om jag kan  få plantorna att överleva till det blir vår …

27 mars. Full vinter, kallt, lite dagsmeja med takdropp – men två små kvickkobrakallor har kommit upp!

4 april. Sått de första sommarblommorna, rosenskära plus två tagetssorter. Plockat fram daliaknölar och satt i krukor/hinkar.

9.4 Sått tre tråg med tagetes, bla från 2013. Grobarheten är inte så hög, men det blir plantor + rosesnkära (bilden)

11.4 Krukat in beställda lökar och plantor (P-O). Har haft  dessa i kylskåp några veckor. Lökarna kändes mjuka så det var nog ingen bra idé. För perennplantorna var det helt rätt! 

17.4 Svanar på besök i isrännan nedanför huset. Första krokusen blommar. Vintergäcken kom för ngn dag sedan. Skolat ut sex brätten med olika tagetes samt en rosenskära. Har fler sådder på G. Varm ute. Det tinar undan raskt!

Riggat upp lysrören i källare så att  plantorna i pluggbrättena kan börja växa.

26.4 Små och stor krokusar blommar liksom våririsen, Iris reticulata ’Katherine Hodgkin’ som jag återplanterat. Ganska varmt på nätterna så snön drar sig undan snabbt. Allt fler plantor skolas ut. Älven stiger nu snabbt.

11.5 All snö är i princip borta. Just nu blommar nunneörter, tibast, påskliljor samt krokusar (många har blommar ut) och tulpanknoppar sväller. Vårbruket i form av rabattrensning är i full gång. Älven är rekordhög pga av allt vatten – de flesta planeringar vid älven är under vatten.

Första vintersådderna  tittade upp förra veckan. Flera krukor innehåller nu gröna småttingar

Varm – även plusgrader på natten. Gräsmattan börjar skifta i grönt.

12.5 Varmt. De första tulpanerna har slagit ut (vid väggen)

13.5 23  grader varmt! Älven är hög men har passerat sitt högstaläge och sjunker nu undan. Har aldrig tidigare sett den så hög.

Räfsat gräsmattan och gött den. Även städat ur en del bänkar och tuggat ris. 

Film från vårfloden 2018:

klicka – se film

15.5 Björkarna har slagit ut.

17.5 Häggen blommar.

19.5 Tidigt värme , allt växer – och nästan all lök blommar, ja till och med pingstliljorna och de första pärlhyacinterna. Älven har spolat sönder planeringarna vid stranden. Rensat ogräs och stökat i rabatterna. Ont i en arm – så det går långsamt

25.5 Fortsatt varmt. Det mesta av löken har blommat ut. Pärlhyacinter är på gång och tulpaner som står skuggigt till. Just nu är vi mellan hägg (som blommat ut) och syren – som är på väg att slå ut. Även rabarbern blommar – mycket märkligt! Alla jordvivor blommar. Älven faller tillbaka snabbt. Har starta bevattningen. Den behövs!

9 juni. Börjat sätta ut sommarplantorna. Besvärande torrt i rabatterna- trots bevattning. Stor tolvgudablomma- blommar för första gången. Några sena mycket påskliljor i gynnat läge blommar än. Trädgårdsnattljusen har börjat blomma och syrenerna börjar se lite slitna ut. Kart på en del bärbuskar (krusbär och vinbär)

17 juni. Det flesta sommarblommor har kommit på plats. Regnet har äntligen kommit. Det behövs verkligen. Mer regn utlovas. Bra! Allmöke/rallaros blommar – och det är inte midsommar än. Tiden är ur led. Älven är riktigt låg. Redan.

22 juli.  Har inget hänt på en månad. Jo massor – så jag har inte hunnit skriva. Värmen kom redan före midsommar och har sedan dess varit ihållande och  juli klassas  nu som rekordvarm. Knastertorrt i markerna och skogen brinner.  Är påväg att få de sista vintersådderna från sina brätten och till krukor.

Fjolårssådder, bla fingerborgsblomma ’Candy’ och ’Mountain Rose’ är riktigt fina liksom denna gula långhåriga sak vars namn jag tappat (minneslucka)

Av de STA  jag noterade den 28 januari så har dessa gett plantor ( en del mååång – andra bara några få):

Blåsuga, Kvickkobrakalla, Kinesisk narcissanmnon, Akleja. A. glandulosa ’Jucunda’, vårakleja, Akleja Nora Barlow . Akleja William Guiness, Profetblomma , Stjärnflocka  sunningdale variegated, indisk riddarsporre, Brudbröd, Ängsnäva Reiter´s Strain’(?) Rankspenat, rödbladigt groddblad, Saxifraga fusca, Skuggbräcka ,Stiftvallmo,  swertia kingii, fjärilsviol variegeterad.

13 september. Hoppsan tiden går. Björken har fått gula blad och det är  mycket torrt i marken. En del träd och buskar har farit illa av sommarens torka, men på det hela taget tror jag det gått ganska bra.

Älven har nått rekordlåg nivå- och jag har målat på en sten för att markera nivån. Undrar hur länge det dröjer innan den blir synligt igen. Nu stiger älven sakta …

Den rekordvarma sommaren har gett tidig blomning, rik frösättning och mängder med bär. Bevattning har varit en förutsättning för god skörd.

Har anlagt en bänk i ett gammalt buskage där Kamtjatkarosor vuxit. Många dukade under häromåret (vintern) och jag har sparat några rosor och en vit syren och krävt bort/klipp ner resten. Här finns nu en syrenhortensia(?) från Mimmi, lökar från Lidl; krokus, allium, narcisser och en del av årets sådder.

Nyförvärv: några hostor och barrväxter från Georg och Aino Petterson, inköpt vid trädgårdsresa.

Byggt en liten bänk vid älven med bla en buskros och en kryp-en  (Lidl), rustat upp och rensat i växtligheten vid pumphus där jag bla planterat rosa liljekonvaljer samt gjort en stig närmast älven så man kan ta sig fram mellan vegetation och stenskravel.

Under sommaren har några buskrosor fått lämna sina krukor och grävts ner. Känns bra!

19 september. Börjat sätta lök, köpt en del på Lidl, bla tulpan/krokusblandning och narcisser, och munkhätta – undrar om den kan etablera sig här.

Från Botaniskas vänner bland annat: en blåögd vitsippa, camassia/mörk stjärnhyacint, röd nunneört, ungersk stjärnlök, kejsarkrona plus en del annat. 

Har börjat rensa upp en äldre bänk som vuxit igen och satt en del lök där. Det är mycket torr i marken trots lite regn den senaste tiden. Älven har äntligen börjat stiga något. 

25 september. Har mätt upp skillnaden mellan lägsta och högsta vattenstånd  våren 2018 och jag fick det till 116 + 73 centimeter, alltså 1,89 meter. Mätpunkterna är markerande med vit färg.  Har gjort en vit fyrkant på en sten som man kan använda som ”nolla” vid fortsatta mätningar. Den ligger lång över vad som  skulle kunna kallas ”medelvattenstånd”.

3 oktober. Vitt på marken denna morgon – redan den tredje oktober. Nåja, eftersom det var nen ledig dag var det bara att  invänta eftermiddagen och sedan gräva ner resterande lökar, bland annat allium, tulpaner och  rosa pärlhyacinter.

Bänken mot husväggen ska få enhetliga växter – höga gula. Har flyttat om en del + kompletterat med fler  lökar.

Monterat ihop den nya tuggen. Den gamla lämnade in alldeles för tidigt. Men tugg kan man inte vara utan!

Löven  har gulnat och jag har räfsat ihop den första högen av lönnlöv. Anlagt en  ny lövtipp nere vid älven. När den har blivit till jord blir det en plats till för växter.

21 oktober. Hösten har krattas undan – och nu kan snö komma (tillbaka). Har skickat en laddning fröer till STA och lagt upp ett lager för eget bruk kommande säsong.

Älven är fortfarande mycket låg. Förhållandevis varmt ännu, höstkrokusarna blommar  – samt en primula.

Lökar (allium?) skjuter upp sina blad, knäppt – men så blir när hösten är varm.

Höstkrokus (bilden) – kanske läge att skaffa fler?