"Om jag visste att världen skulle gå under imorgon, skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag." Martin Luther King Jr. 1929-1968
 
Trädgård i zon 5

Släkten i Sunne

Flickan längst nere i vänstra hörnet är min mor, Svea. Genom henne har jag rötter i Sunne.

När och varför bilden tagits vet jag inte, men det ser ut som om Svea och hennes mamma Hildur ska ut och resa. Båda har tagit på sig fina kläder.

Pappa Karl ska inte följa med. Han är arbetsklädd.

Mamma var född 1923 och hon var Hildur och Karl Fallgrens första barn. Hildur blev änka i november 1918 när hennes förste man, Herman Olsson, dog i spanska sjukan och hon lämnades med ett jordbruk och tre små barn, Eskil, Gulli och Hilding, den äldste hade de fyllt sex år och den yngsta skulle fylla två.

För att klara gården Antonström tog hon in en dräng,  Karl, som visade sig vara en bra arbetskarl. Tycke uppstod och de gifte sig mellan jul och nyår 1922. Hildur var då gravid och mamma föddes i mars året där på.

Den bild av mormor som jag fått var att hon var självständig, även i förhållande till den egna familjen som fanns på granngården Stornäs. Merparten av hennes syskon förblev ogifta och bodde kvar på hemstället livet ut.

Hur gammal är Svea när fotot togs?  Sex år? Kanske. Har man hatt ser man lätt lite äldre ut än vad man är ..

Vad Svea inte vet, där hon står i sin hatt – uppklädd och fin, är att hon ganska snart får resa bort från Antonström – och bli borta länge.

Hon får tbc och vistas på sanatoriet Apelviken i Varberg.

Födelsedagskalas (?) på avdelningen. Bilden tagen 1937

När hon kommer tillbaka är folkskoletiden över, och upplevelserna på sanatoriet gör att hon dras mot arbete inom vården. Senare får hon plats på sjukstugan i Sunne – och smittas där av en patient med barnförlamning (polio).

I familjen finns en insikt om att studier är viktigt – jag tror denna kommer från Stornäs – och mamma reser till Södertälje och Stockholm för att studera – och blir sjuksköterska (Sofiahemmet).

Hon träffar min pappa Åke under Stockholmsåren och och hennes livsresa går nu till Liverpool, där jag och min bror Nils-Olov föds. 1957 återvänder de hem till Sverige och i Kalix föds en dotter, min syster Siv.

Den geografiska slutstationen på resan når hon 1962 då familjen flyttar till Lövånger.

Efter att min far hastigt avlidit 1974, då är mamma 51 år, gifter  hon sig med Karl-Johan Ågren. Året är 1976.

Känns mönstret igen? Mamma gjorde som sin mor. Ett bra val kan jag tycka. Redan året därpå 1977 blev Svea och Karl-Johan farfar och farmor.

Jag förlorade min far men mina barn fick växa upp med en egen farfar.

Mamma Svea jobbade inom äldreomsorgen i Lövånger,  hon blev pensionär, trädgårdsodlade och åldrades  ihop med sin Karl-Johan och båda avled år 2013.

Här kan du klicka dig vidare och läsa om mammas hemställe, Antonström, om våra finska rötter, om en släktgren som förvillar sig ner till sagokungar och vikingar

Pär Lindström