Trädgårdsdagbok 2020

Länk till dagbok 2019

Gott Nytt Trädgårds-år!

Det gamla trädgårdsåret avslutades med att jag skickade in fröbeställningen till STA. Om en månad kommer fröerna och då sår jag och placerar sådderna under snön.

Det viktigaste just nu är att det kommer mera snö. Men det ska förhoppningsvis lösa sig …

5 februari. Jominsann i slutet av januari kom två kuvert med posten – STA-fröerna. En vecka senare grävde jag ner 30-40 krukor vid snötippen vid källarbänken. Som tur är har det äntligen börjat snöa. Idag grävde jag ner ett tiotal fröer under snön, från Berit i Öjebyn + lite eget frö.

Har även skickat iväg en beställning från Botanicus vårlista, några växter som ska klara zon fem – förhoppningsvis , bland annat två maratgonliljor och en fingertandrot.

Slutet av 2019 och början 2019 var ovanligt varm, en del snö, men blidvärder har gjort att det är väldigt mycket is på gräsmattorna. Misstänker att växtligheten skadas – det brukar vara så- men får vi snö på den del av vintern som är kvar blir det inte värre – tvärtom.

Glädjande nog har solen återvänt. Soliga dagar med lite takdropp.

12 mars. Sått jättekungsljus – som kom upp efter en vecka.

20 mars. Edan nedanför huset är isfri. Svanar har mellanlandat. Snöhögen vid söderväggen nästen helt bort och tulpanerna är på väg upp. Soligt, skare, nattkallt. Krokus tittar upp.

6 april. Börjat så så smått. Kunde inte hålla mig.

10 april. Sått sex gröna lådor med tagetes (mest) Vintersådderna som förvarats under en snöhög på gräsmattan har tinat fram (rekordtidigt)

18 april. Börjat skola ut småplantor i brätten. Efter någon dag sådde jag en ny omgång, bla mexicohatt, vallmo mfl. Spridit benmjöl.

24 april. Första tulpanen vid söderväggen på väg att slå ut, krokusar blommar, stora och små, liksom två olika nunneörter och kejsarkronan har kommit upp. Snön på tomten nästan helt borta. Bara lite av en hög finns kvar (snötipp) Dags att börja räfsa.

28 april. Fler utesådder har töat fram. Första snöirisen blommar

’Sheila Ann Germany’ – hybrid mellan Iris histrioides ’Major’ x Iris winogradowii. (snöiris) ’Sheila’ är mycket lik ’Katharine Hodgkin’ men blåare.

1-15 maj. Sedvanligt pyssel: räfsa, räfsa, rensa. Skola ut och kruka in. Sådderna kommer up ur sina krukor undan för undan. Gode Henriks målla/lungört är explosiv liksom det vita kungsljuset. Ett enda frö av ava-rönn har grott men desto fler av den stora drakblomman. Har köp tio brätten till. Rensat upp i källarbänken, lyft upp det mesta, kastat en hel del och satt tillbaka bla dagliljor. Byggt om stentrappan ner till älven. Den gamla var för brant för en gammal gubbe. Rensat upp i Poppius-bänken och fått större ytor på var sin sida om stentrappen. Gjort ny löv/grästipp vid gamla rönnen.

Köpte flera olika vitsippesorter i fjol och året före. Det mesta har överlevt, men några har så klart dukat under. Men så är det i naturen. Gläd åt nunneörterna. Svåra att skilja åt- inte minst om man missar att sätta ut namnskyltar …

Gödslat med ”korn” och pås-kos-skit från Coop. Är dåligt på just detta. Inte undra på att det växer dåligt på sina håll.

17 maj. Vårfloden har kulminerat och nu sjunker vattenståndet så sakteliga. Grannens brygga har hållit sig ovan vatten hela våren. Ovanligt. Ganska lam vårflod i år alltså.

23 maj. Satt 30 krolliljor (från eurobulb) Två vita sorter och en lila.

24 maj. Räfsandet snarat klart liksom det mesta av rabbat-rensandet. Kall maj hittills. Växtligheten har inte kommit igång och det ger tid för ”vårbruket” Vivorna, kungsänsliljor, påskliljorna i backen har börjat blomma liksom vitsipporna. Fortsätter att skola ut plantor.

2 juni. Fått paket med hostor från bulbs.se (rea)

4 juni. Sått lite sallad och annat grönt i pallkragar på ben nere vid pumphuset. Pärlhyasinten som Nikita Chrusjtjov hade med sig vid statsbesöket 1964 blommar. Kommer från Botanicus. Många växter som lyst med sin frånvaro börjar dyka upp som tex spjutkakalian. Ska bli intressant att se hur den ser ut. Drog ifjol upp den från frö. Helt klar att den blöta vintern krävt har många växters liv på sitt samvete. Ovan på det dessutom tjältorka. Pingsliljorna har börjat blomma och på lördag är det pingstafton. Klippt gräsmattan för första gången. Gick snabbt. Tjälabränna!

Muscari pallens ´Nikita´ Lök från Botanicus

6 juni. Var för första gången med på Skellefteå trädgårdsföreningens plantmarknad på Nordanå. Trevligt!

15 juni. Hittat igen rosa liljekonvaljer. Fanns vid pumphuset.

28 juni. Jodå, både sallat och sockerärtor har kommit upp i pallkragen, till och med lite persilja. I pallkrage 2 har jag satt plantor av grönkål som jag fått. Juni blev varm och satte rejäl fart på växtligheten. En del plantor som dött har lyckligtvis fröat av sig, som tex mattram.Vid midsommartid var de flesta sommarplantor utplanterade. Då började buskrosorna att blomma. De flesta blommar ymnigt.

Utökat /förtätat planeringen vid stentrappen, bla med en grupp rödfibbla. Den vanskötta buskrosen Louise Bougnet har fått lite omvårdnad och blommar. Gissar att det är grundstammen som överlevt. Orginalet är vitt men den här är rosa … Källarbänken, nivå 3 rensad och ersatt med dahlior och gladiolus. Sommarplaneringen vid gaveln blev fin bla tack vare mkt vatten. Strax intill finns nämligen av sargad gräsmatta som tagit styrk i vinter – och som jag sått in igen.

Juli. Efter en solig inledning av sommaren tog regn och kyla vid. Kall och blöt. Det var juli det. Var med på två loppisar på Skepparvägen. Intressant! Vilka växer är ”harsäkra”? Bra fråga. De giftiga – kanske. Hur som helst – lyckade bli av med lite växter. Lärdom: kunderna köper inte alltid det jag tror att de ska köpa. Har sålt både brunnäva och läkevänderot! Gode Henriks molla är svårsåld – lite synd kan jag tycka.

Återanvänd handikapp-ramp.

I trädgården: Lettisk låg – ger massor med körsbär, för första gången. Hallonen har blivit så höga på nya stället att jag måste göra nya stöd senare i höst. Handikapprampen från ammas hus som legat i slänten sedan åren 2014 har äntligen kommit till användning. Har byggt en liten altan/uteplats av den ena nere vid älven+ en liten trapp ner mot vattnet – och en annan del har blivit till en sarg/jordstöd. I anslutning till den har jag förlängt och förbättrat ”stenpartiet” Rensat upp bland plantor och kastat det som dukat under.

4 augusti. Sol i sikte. Ägnar några dagar åt att tvätta ur såkärl, plantbrätten och krukor. Det gäller att göra det innan vattnet i älven blir allt för kallt. Hallonen ger rik skörd. Ett riktigt bär-år. Älven har stigit och är ovanligt hög för årstiden pga av allt regn.

Att jag gödslat mer än tidigare, samt haft tid att rensa ogräs tycker jag ger resultat. Nästa steg blir att renodla någon plantering. När man sätter ner växter där det finns plats blir som det blir. Rufsigt och rörigt. Men det speglar nog den som planterar …