Here comes the Sun

Talgoxarna gillar dess frö och själva växten tar upp gift och planeras därför vid havererade kärnkraftverk.

Solrosen står stadigt. Ibland så länge så att den blir till talgxoxens vän och livgivare.

Solrosen växer så det knakar, lättodlad och grann – och togs till Europa av spanjorerna tillsamman med bland annat majs, bönor,tomater och potatis.
Redan på 1500-talet blev det en populär(och exklusiv) trädgårdsprydnad och den som vill locka barn till odling bör peta mer ett gäng solrosfrön.

Solrosen är stadig men riktigt högväxta kan behöva lite stöd eller i vart fall ett skyddat läge så de inte blåser ut. Mot en husvägg växer de ofta bra.

Solros, helianthus på lantin, och kommer från de grekiska orden för sol (helios) och blomma (ánthos) och det finns omkring 70 olika arter.

De flesta solrosor ser ut som vi tänker oss dem, höga stammar med en blomma med gul krans och en fröskiva i mitten, även om det finns solrosor i andra färger och former, ja till och med några som återkommer år efter år.

Själv har jag petat ner vanliga fågel-frön och fått upp solrosor av lite olika slag. Våren 2018 hoppas jag kunna dra upp två olika perenna solrosor.

Solrosen odlades redan för av indianer i Nordamerika och tillverkade olja och mjöl av växten. Arkeologer har hittat 5 000 år gamla frön. Aztekerna använde blomman som symbol för solguden.
Idag odlas den storskaligt i bland annat USA och Ryssland – och där är den landets viktigaste oljeväxt. Jag har själv sett enorma fält med solrosor i Ukraina.

Solrosen har följt människa länge, och har numera många olika uppgifter.

Visste du att solrosen absorberar gifter och att man i planterade ut miljontals solrosor i området runt de havererade kärnkrafts-reaktorerna i japanska Fukushima.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.