Den som gräver en grop …

Den som gräver en grop i snön och där ställer ner sina frösådder tror på livet.

För ljuset har redan återvänt och vinterns första  töväder knackar på dörren.

Fröerna från STA kom för någon vecka sedan och nu återstår bara att vänta till någon gång i april när lådorna med sådder tinat fram.

Att vinterså är något jag verkligen rekommenderar. Det är mycket enkelt och ger ett hyggligt resultat. ”Hyggligt” , ja skriver så för att efter att hållit på några år så vet jag att ibland gror bara en tredjedel av sådderna, men ibland betydligt fler. Jag tycker nog att  ju längre jag håller på desto bättre går det. Kunskap är nog förklaringen.

Det finns så många faror. Att inte fröet gror som det ska kan ha många orsaker.

För det första så ska fröet vara skördat i rätt tid, dvs moget. Det ska sedan få rätta betingelser för att gro. Stora frön ska ligga djup i jorden och små ska ligga ytligt. De flest gror i mörker, men några ska ligga på ytan och kräver ljus för att gro. Några kräver en köldperiod (stratifiering) innan de gror,  andra är riktiga långliggare och  behöver flera köldperioder (vintrar).

Andra åter klara stratifiering och gror  snäll efter  kylperiod men du kan även så dessa fröer inne och varmt.

Det låter komplicerat men låt dig inte luras av naturen många finesser. Jag sår en omgång och gräver ner under snön, mest perenner, och sedan sår jag en omgång sommarblommor (typ tagetes mm) Svårare än så är det inte.

Mer om att sådd och plantor kan du läsa här – och mer om vintersådder hittar du här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.