Möte med mersmak

12-14 juli var jag på STA:s riksmöte i Örnsköldsvik. Det var en upplevelse på många sätt. STA betyder Sällskapet trädgårdsamatörerna och är en av de stora trädgårdsorganisationerna i Sverige – och hemvist för riktiga trädgårdsnördar.

Värd för arrangemanget var Ångermanlandskretsen – en av de mista, och den skötte det hela med bravur. På programmet var lika enkelt som uppskattat – trädgårdsbesök: fem på lördagen och två på söndagen. Ja, även en del annat fanns med på agendan men det som gav ett bestående intryck var alla dessa fina, välskötta och intressanta trädgårdar. Alla så olika, formade av sina ägare passioner och tomtens förutsättningar. Här fanns allt från vanliga villatomter till ytgenerösa anläggningar i lantlig idyll, trädgård bland klipphällar, i stugområden med mera.

Att prata med andra som delar ens intresse är alltid kul. Här finns det dessutom många att fråga om tex växter som jag själv har men som inte riktigt vill ta sig etc. Det säg att en lyckad dag är när man lärt sig en ny sak. Det måttet slog jag med råge!

En sak är helt uppenbar.I samtliga besöksträdgårdar harman lagt ner stor möda på att få till en bra och näringsriktig jord. Själv brister jag på den punkten. En annan reflektion gäller hur man anlägger rabatter och vilka växter man väljer att placera i dessa.

En av de vackraste var en trädgård där rabatter, sittplatser och utsmyckningar bildade en helhet som var mycket rogivande. Entusiasterna samlarträdgårdar, alltså där det finns ett oändligt antal olika växter, blir lätt rörliga. En tröst för mig som mest skaffat växter och grävt ner dessa där det funnits plats är att det är fler som gör precis så.

Utmaningen ligger i att placera växterna rätt – på ställen som liknar deras ursprungliga växtplats så mycket som möjligt. Det är den kunskapen räddar livet på flest växter.

Jag får nog ta och flytta om en del …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.