Fröbank till ingen nytta?

Färskt frö är explosivt. Men gammalt tar god tid på sig. Om det nu ens gror. Mina första tagetes fröer fick jag av min bror – fem år gamla, men de grodde. Jag har kvar en de flesta av hans sorter. Några har korsat sig med annat och bildat nya sorter. Andra har helt enkelt gett upp.

Det tar två dygn för tagetsfrö att komma upp. Växtkraften är enorm. Är det varmt, som det är i mitt pannrum, smäller det bara till så har fröet brutit genom sitt svarta lock.

Varje år har jag jag sparat överblivet frö, men nu är det nog dags att börja kasta. Jag ser när jag nu satt frö som är äldre än fem år att grobarheten är mycket låg. Naturligtvis skiftar grobarheten från sort tilt sort. Är helt övertygad om att mammas gamla ärtor från 2005 skulle gro om jag lade dessa i jord.

Alltså: dags att kasta – och ge plats för nytt frö – som kan åldras i min alldeles egna fröbank.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.